PIJANY KOKOS

4.98 (142 ocen)

  • 30 min

Ciasto mocno alkoholowe idealne na przyjęcia.

  • 30 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI NA CIASTO:
    1 kostka miękkiej margaryny KASIA (250g)
    2,5 szklanki mąki pszennej tortowej
    1/2 szklanki cukru
    1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
    4 żółtka

    MASA KOKOSOWO-AJERKONIAKOWA:
    1 kostka miękkiej margaryny KASIA (250g)
    1 szklanka kaszy mannej
    1 szklanka wiórek kokosowych
    1 szklanka cukru
    1 szklanka gęstego ajerkoniaku
    DODATKOWO: 300g dżemu z czarnej porzeczki lub innego
    wiórki kokosowe do posypania ciasta
Wystaw ocenę:

4.98 (142 ocen)

Zobacz również:

Kruche ciasto Desery

Pijany kokos - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki z masy kokosowo - ajerkoniakowej,
    oprócz KASI włożyć do misy i dokładnie przemieszać.
    Włożyć na noc do lodówki.
  • 2. Następnego dnia przygotować ciasto:
    Wszystkie składniki szybko zagnieść,
    podzielić na 2 części, owinąć w folię i włożyć
    do zamrażarki na około 30 minut.
    Każdą część ciasta rozwałkować na blaszce
    o wymiarach 22x27cm, wyłożonej papierem
    do pieczenia, ponakłuwać widelcem
    i posmarować delikatnie dżemem.
    Piec w termoobiegu przez około 15 minut
    w temperaturze 180 stopni C.
    Wystudzić.
  • 3. W tym czasie przygotować masę:
    Miękką KASIĘ zmiksować i dodawać po łyżce
    przygotowanej dzień wcześniej masy. Całość dokładnie zmiksować.
  • 4. Na wystudzony spód wyłożyć przygotowaną masę,
    następnie pokryć drugim upieczonym i wystudzonym plackiem.
    Posypać wiórkami kokosowymi i wstawić do lodówki na kilka
    godzin, celem stężenia masy.

Porady

Zamiast ciasta kruchego można upiec biszkopt.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ajerkoniak Kokos

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować