Ciasto orzechowiec z miodem

4.5 (162 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Pieczemy go często na święta zamiast mazurka. Ciasto jest pyszne, najlepsze po tygodniu.

Składniki:

  • Ciasto:
    ● 3 szkl. mąki
    ● 25 dag masła
    ● żółtko
    ● szczypta soli
    ● 2/3 szkl. cukru
    Masa:
    ● 30 dag orzechów włoskich
    ● 15 dag śmietanki 18-proc.
    ● 3 duże łyżki miodu
    ● 20 dag cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto orzechowiec z miodem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy. Masło kroimy w kawałki i z żółtkiem wkładamy do mąki. Wsypujemy cukier i sól. Szybko zagniatamy. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na godzinę.
  • 2. Przygotowujemy masę: cukier roztapiamy na karmel, dodajemy grubo posiekane orzechy, chwilę prażymy. Następnie dodajemy śmietankę i miód. Chwilę gotujemy na małym ogniu. Studzimy.
  • 3. 3/4 ciasta rozwałkowujemy, wylepiamy dno i brzegi wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (śr. 25 cm). Wkładamy masę orzechową. Resztę ciasta rozwałkowujemy, przykrywamy masę. Ciasto pieczemy ok. 45 minut w temp. 180 °C. Studzimy. Szczelnie zawijamy i odkładamy na tydzień.

Porady

Rady redakcyjnej kucharki ● Torcik można udekorować lukrem, polewą czekoladową i posypać orzechami. ● Ciasto przed wyłożeniem masy warto posmarować kwaskowatą marmoladą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_03-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (157 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Orzechowiec

4.5 (157 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Ciasto Orzechowiec

RedakcjaPP Ciasto jest najlepsze na drugi dzień. 50 min

To może cię zainteresować