Przepyszne i bardzo łatwe w przygotowaniu ciasto. Jest wilgotne i ładnie rośnie, pod warunkiem że wszystkie czynności wykonamy według kolejności przygotowania. Przepis znalazłam w zeszycie mamy.
60 min
Składniki:
Ciasto:
-1 szklanka maślanki
-1 szklanka cukru
-1/2 szklanki oleju
-2 jaja
-2 i 1/2 szklanki mąki
-3 łyżeczki proszku do pieczenia
-100 g zmielonych migdałów
-100 g skórki pomarańczowej
-1 duże jabłko
Ciasto na maślance z jabłkami i bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników wyrabiamy ręcznie kruszonkę, i odstawiamy. Jajka dokładnie ucieramy trzepaczką z cukrem.
2.Stopniowo dodajemy maślankę, cały czas ucierając trzepaczką. Następnie stopniowo dolewamy olej i ucieramy. Dodajemy stopniowo przesianą mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i zmielone migdały. Ucieramy dokładnie na gładką masę. Wlewamy do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy 25x35 cm, lub do prodziża.
3.Następnie na wierzchu ciasta wysypujemy pomarańczową skórkę i przykrywamy je pokrojonym w plasterki jabłkiem. Całość obsypujemy kruszonką. Pieczemy 40-45 minut w 180 stopniach.
Komentarze