Ciasto na maślance z jabłkami i bakaliami

4.5 (151 ocen)

  • 60 min

Przepyszne i bardzo łatwe w przygotowaniu ciasto. Jest wilgotne i ładnie rośnie, pod warunkiem że wszystkie czynności wykonamy według kolejności przygotowania. Przepis znalazłam w zeszycie mamy.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    -1 szklanka maślanki
    -1 szklanka cukru
    -1/2 szklanki oleju
    -2 jaja
    -2 i 1/2 szklanki mąki
    -3 łyżeczki proszku do pieczenia
    -100 g zmielonych migdałów
    -100 g skórki pomarańczowej
    -1 duże jabłko

    Kruszonka:
    -3/4 szklanki mąki
    -1/2 szklanki cukru
    -pół kostki margaryny

Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Ciasto na maślance z jabłkami i bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Z podanych składników wyrabiamy ręcznie kruszonkę, i odstawiamy. Jajka dokładnie ucieramy trzepaczką z cukrem.
  • 2 2. Stopniowo dodajemy maślankę, cały czas ucierając trzepaczką. Następnie stopniowo dolewamy olej i ucieramy. Dodajemy stopniowo przesianą mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i zmielone migdały. Ucieramy dokładnie na gładką masę. Wlewamy do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy 25x35 cm, lub do prodziża.
  • 3 3. Następnie na wierzchu ciasta wysypujemy pomarańczową skórkę i przykrywamy je pokrojonym w plasterki jabłkiem. Całość obsypujemy kruszonką. Pieczemy 40-45 minut w 180 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Maślanka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować