Ciasto na maślance z jabłkami i kruszonką

4.5 (172 ocen)

  • 60 min

Ciasto jest bardzo proste, szybkie i oszczędne.

  • 60 min

Składniki:

  • (Forma o wymiarach 12 x 30 cm)
    3/4 szklanki cukru
    1 jajko
    2 szklanka mąki
    1 szklanka maślanki
    1/2 szklanki oleju
    2 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie)
    Dodatkowo:
    2 jabłka
    Kruszonka:
    50g masła
    1/4 szklanki cukru pudru
    3/4 szklanki mąki
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Szarlotka Desery

Ciasto na maślance z jabłkami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajko utrzeć z cukrem, a następnie stopniowo - z maślanką oraz olejem.
    Na końcu całość wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia.
  • 2. Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  • 3. Przygotować kruszonkę - po przez połączenie masła, mąki i cukru.
  • 4. Ciasto wyłożyć na blachę wysłaną papierem do pieczenia, wstawić do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) i podpiec 10-15 minut.
  • 5. Po tym czasie ułożyć na nim owoce oraz kruszonkę (rozcierając palcami).
    Piec przez kolejne około 30 min.
  • 6. Po wyjęciu z piekarnika ostudzić i posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maślanka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować