Zwykłe ciasto z jabłkami na maślance

4.43 (184 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Rano zanim ugotowałam obiad upiekłam sobie ciasto, niby zwykłe a jednak niezwykłe. Jabłka wymieszane z galaretką a ciasto z dodatkiem maślanki, wyszło fajne i smak nie do opisania znika szybciej niż to możliwe. Może skusicie się na przepis powiem tylko tyle że nic skomplikowanego, bardzo szybko się je wykonuje. Kto lubi piec i ma do tego rękę na pewno mu wyjdzie.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • składniki na ciasto :

    4 jajka,

    2 szklanki cukru szklanka poj. 210 ml,

    2,5 łyżeczki proszku do pieczenia,

    0,5 łyżeczki sody,

    1,5 szklanki maślanki,

    1 szklanka oleju,

    3,5 szklanki mąki.



    dodatkowo :

    700 g jabłek,

    1 galaretka np. malinowa 75 g.
Wystaw ocenę:

4.43 (184 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z jabłkami Desery

Zwykłe ciasto z jabłkami na maślance - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. Na początek przygotować jabłka obrać je i oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w drobniejszą kostkę. Następnie przygotować galaretkę dowolną. Do jabłek pokrojonych w kostkę wsypać całą galaretkę i wymieszać, odstawić do czasu zmiksowania produktów na ciasto.
  • ciasto 2. Następnie do miski wbić całe jajka, wsypać cukier. Całość zmiksować na najwyższych obrotach miksera na gładką masę czyli tak zwany kogel - mogel.
  • ciasto 3. Do zmiksowanej masy jajecznej dodać resztę składników podanych w opisie do ciasta i całość zmiksować na jednolitą masę do połączenia się wszystkich składników ze sobą. Masa powinna mieć konsystencję kwaśnej śmietany.
  • ciasto 4. Przygotowane ciasto wylać do blaszki 35/25 wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą. Na ciasto wyłożyć przygotowane wcześniej jabłka z galaretką. Wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 180 stopni i piec 60 minut w zależności od piekarnika do ładnego zarumienienia i tak zwanego suchego patyczka.
  • ciasto 5. Upieczone ciasto pozostawić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami na 5 minut, po tym czasie wyjąć ciasto i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Jak już ciasto wystygnie wyjąć je z blaszki i oddzielić ciasto od papieru. Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem lub polać lukrem ( ja osobiście lukru nie lubię ).
  • ciasto 6. Ciasto wyszło bardzo smaczne a już z dodatkiem jabłek z galaretką smak obłędny. Takie ciasto idealnie nadaje się do poobiedniej kawy lub nawet dla gości których się spodziewamy. Można dodać owoce kto jakie chce, powinno wyjść z każdym dodanym owocem. Dzieci będą zachwycone u mnie już prawie nie ma jak się dopadli.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować