Zwykłe ciasto z jabłkami na maślance

  • wyświetlono: 1608 |
  • dodany do książki kucharskiej: 8 |
  • polecenia: 0

Rano zanim ugotowałam obiad upiekłam sobie ciasto, niby zwykłe a jednak niezwykłe. Jabłka wymieszane z galaretką a ciasto z dodatkiem maślanki, wyszło fajne i smak nie do opisania znika szybciej niż to możliwe. Może skusicie się na przepis powiem tylko tyle że nic skomplikowanego, bardzo szybko się je wykonuje. Kto lubi piec i ma do tego rękę na pewno mu wyjdzie.

119935601_3420676048001969_6588317015915651886_o
  • 10 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

składniki na ciasto :

4 jajka,

2 szklanki cukru szklanka poj. 210 ml,

2,5 łyżeczki proszku do pieczenia,

0,5 łyżeczki sody,

1,5 szklanki maślanki,

1 szklanka oleju,

3,5 szklanki mąki.



dodatkowo :

700 g jabłek,

1 galaretka np. malinowa 75 g.

Sposób przygotowania przepisu:

Zwykłe ciasto z jabłkami na maślance

  • ciasto1. Na początek przygotować jabłka obrać je i oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w drobniejszą kostkę. Następnie przygotować galaretkę dowolną. Do jabłek pokrojonych w kostkę wsypać całą galaretkę i wymieszać, odstawić do czasu zmiksowania produktów na ciasto.
  • ciasto2. Następnie do miski wbić całe jajka, wsypać cukier. Całość zmiksować na najwyższych obrotach miksera na gładką masę czyli tak zwany kogel - mogel.
  • ciasto3. Do zmiksowanej masy jajecznej dodać resztę składników podanych w opisie do ciasta i całość zmiksować na jednolitą masę do połączenia się wszystkich składników ze sobą. Masa powinna mieć konsystencję kwaśnej śmietany.
  • ciasto4. Przygotowane ciasto wylać do blaszki 35/25 wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą. Na ciasto wyłożyć przygotowane wcześniej jabłka z galaretką. Wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 180 stopni i piec 60 minut w zależności od piekarnika do ładnego zarumienienia i tak zwanego suchego patyczka.
  • ciasto5. Upieczone ciasto pozostawić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami na 5 minut, po tym czasie wyjąć ciasto i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Jak już ciasto wystygnie wyjąć je z blaszki i oddzielić ciasto od papieru. Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem lub polać lukrem ( ja osobiście lukru nie lubię ).
  • ciasto6. Ciasto wyszło bardzo smaczne a już z dodatkiem jabłek z galaretką smak obłędny. Takie ciasto idealnie nadaje się do poobiedniej kawy lub nawet dla gości których się spodziewamy. Można dodać owoce kto jakie chce, powinno wyjść z każdym dodanym owocem. Dzieci będą zachwycone u mnie już prawie nie ma jak się dopadli.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

CiastoDeserciasto z jabłkamizwykłe ciasto

Komentarze

Podobne przepisy

ciasto pomarańczowe na maślance

Dodane przez: klementynka

ciasto pomarańczowe na maślance

Bardzo aromatyczne, mocno wilgotne...

ciasto z rabarbarem

Dodane przez: katrinaM24

Ciasto z rabarbarem i kruszonką-na maślance,...

sezon na rabarbar w pełni, więc...

ciasto na oleju z jabłkami

Dodane przez: Bo-Bożena

Ciasto na oleju z jabłkami

Puszyste, wilgotne, aromatyczne,...

Ciasto z morelami na maślance

Dodane przez: Alex M

Ciasto z morelami na maślance

Bardzo smaczne, wilgotne ciasto,...

Ciasto jogurtowe z jabłkami całość

Dodane przez: justi2401

Ciasto na jogurcie z jabłkami

Delikatne i puszyste ciasto z dodatkiem...

Ciasto z owocami i kruszoną na maślance

Dodane przez: Kuchnia Marty

Ciasto z owocami i kruszoną na maślance

Czy może być coś lepszego niż świeże,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE