Cytrynowa Mleczna Kanapka (Milky Way)

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Masa mleczna dla niektórych jest mdła, natomiast kwaskowy i zarazem orzeźwiający dodatek cytryny jest wspaniałym połączeniem. Ciasto po schłodzeniu dobrze się kroi i pięknie prezentuje na talerzach.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 dużych jajek
    1/2 szkl. cukru
    1/2 szkl. mąki pszennej
    1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    3 łyżki kakao
    2 łyżki oleju

    Mleczna masa:
    1/3 szkl. wody/mleka
    1/2 szklanki cukru
    2 łyżki domowego cukru z prawdziwą wanilią *
    250 g masła
    2 szkl. mleka w proszku
    sok z 1 dużej cytryny

    Poncz
    3/4 szkl. wody
    sok z 1/2 cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Cytrynowa mleczna kanapka (milky way) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na biszkopt powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę przesiewamy proszkiem do pieczenia i kakao. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, później po 1 żółtku. Dodajemy olej i chwile miksujemy. Do masy jajecznej przesiewamy suche składniki i delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 24 x 32 cm. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 25 minut w temp. 180ºC lub do momentu gdy wykałaczka wbita w ciasto będzie sucha. Biszkopt studzimy i kroimy wzdłuż na dwie części.
  • 2. Wodę/mleko podgrzewać z cukrem oraz cukrem z prawdziwą wanilią. Cukry muszą się całkowicie rozpuścić. Miękkie masło ucieramy mikserem, stopniowo dodając całkowicie ostudzoną mieszankę cukrową. Na końcu do miski z masłem przesiewamy mleko w proszku, dodajemy sok z cytryny i ucieramy, aż do połączenia wszystkich składników.
  • 3. Jedną część biszkoptu nasączamy połowa ponczu, wykładamy całą masę cytrynowo-mleczną, przykrywamy drugą częścią biszkoptu i nasączamy pozostałym ponczem. Ciasto opcjonalnie polewamy polewa czekoladową**. Ciasto wkładamy do lodówki na minimum 2-3 h, a najlepiej na całą noc.

Porady

* Jeśli nie macie cukru z prawdziwą wanilią możecie go zastąpić cukrem wanilinowym. ** Polewę czekoladowa możecie przygotować wg. ulubionego przepisu lub rozpuszczając tabliczkę czekolady w kąpieli wodnej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować