Klasyczne ciasto marchewkowe

4.5 (193 ocen)

  • 1 godz. 40 min

proste w wykonaniu, wilgotne, puszyste, aromatyczne, rozpływające się w ustach

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • * ok. 3-4 marchewki
    * 1,5 szkl. mąki
    * 4 jajka
    * 1 szkl. oleju
    * 1 szkl. cukru
    * 1 łyżeczka pr. do pieczenia
    * płaska łyżeczka sody
    * 1 łyżeczka cynamonu
    * 1 łyżeczka przyprawy do piernika
    * 1 łyżka cukru waniliowego
    * 1 szkl pokrojonych orzechów włoskich
    * pół łyżeczki soli
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Klasyczne ciasto marchewkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Orzechy włoskie kroimy na małe kawałki. Ubijamy jajka z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie powoli dolewamy olej. Ciągle ubijając stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z solą, proszkiem do pieczenia i sodą. Ciasto powinno być gęste. Dodajemy cynamon i przyprawę do piernika. Na końcu wsypujemy marchewkę z orzechami i mieszamy. Wylewamy na tortownicę o śr. 26 cm. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180 st. C, przez ok. 45-55 min (do tzw. suchego patyczka).

    Ciasto posypujemy cukrem pudrem lub jak kto woli można zrobić polewę (potrzebujemy do niej: 100g kremowego solonego serka, np. Philadelphia lub Almette; 3-4 łyżki miodu i 2 łyżki masła - ucieramy masło, dodajemy po łyżce serka, aż do wykończenia i dosładzamy miodem. Taką polewą smarujemy wierzch ciasta)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować