Klasyczne ciasto marchewkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Orzechy włoskie kroimy na małe kawałki. Ubijamy jajka z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie powoli dolewamy olej. Ciągle ubijając stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z solą, proszkiem do pieczenia i sodą. Ciasto powinno być gęste. Dodajemy cynamon i przyprawę do piernika. Na końcu wsypujemy marchewkę z orzechami i mieszamy. Wylewamy na tortownicę o śr. 26 cm. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180 st. C, przez ok. 45-55 min (do tzw. suchego patyczka).
Ciasto posypujemy cukrem pudrem lub jak kto woli można zrobić polewę (potrzebujemy do niej: 100g kremowego solonego serka, np. Philadelphia lub Almette; 3-4 łyżki miodu i 2 łyżki masła - ucieramy masło, dodajemy po łyżce serka, aż do wykończenia i dosładzamy miodem. Taką polewą smarujemy wierzch ciasta)
Komentarze