Ciasto marchewkowe

5 (144 ocen)

  • 20 min

Ciasto jest doskonałe dla osób, które zmniejszają ilość spożywanych tłuszczy w codziennej diecie.

  • 20 min

Składniki:

  • 4 jajka
    3 łyżki mąki kukurydzianej
    3 duże marchewki
    2 łyżeczki cynamonu
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    słodzik do wypieków lub cukier do smaku
Wystaw ocenę:

5 (144 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto marchewkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy do białek. Do tego dosypujemy mąkę, proszek do pieczenia i cynamon. Dokładnie i powoli mieszamy.
  • 2. Marchew trzemy na tarce o bardzo małych oczkach. Dodajemy do masy i dokładnie mieszamy.
  • 3. Ciasto wlewamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki (prodiż).
    Pieczemy ok. 30 min. Możemy sprawdzić patyczkiem czy się upiekło. Jeżeli ciasto się nie przylepia to jest gotowe.
    Jeżeli pieczemy w piekarniku to temp. ok. 170-180 stopni C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna

Podobne przepisy

To może cię zainteresować