Ciasto łasucha z masą czekoladową i sorbetem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Żółtka ubijamy z cukrem na puch. Następnie dodajemy olej, wodę oraz mąkę przesiana z proszkiem do pieczenia na koniec mieszamy z sztywno ubita pianą z białek. Gotowe ciasto przelewamy na tortownice (o wymiarach 26 cm) wysmarowaną masłem oraz oproszoną bułką tarta ( tylko spód) wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na 25 minut.
Masa czekoladowa:
szklankę mleka i cukier zagotowujemy. Między czasie mleko, żółtka, mąkę i kakao rozkłucamy rogalikiem i dodajemy do gotującego się wcześniej mleka z cukrem. Czekamy aż się to zagotuje i ściągamy z ognia odstawiamy do wystygnięcia. Zimną masę miksujemy z masłem i startą deserowa czekoladą. Wykładamy na biszkopt.
Sorbet truskawkowy:
Galaretki rozpuszczamy w 1,5 szklanki wrzącej przegotowanej wodzie i dodajemy do niej zblędowane zamrożone truskawki i mieszamy.
Takie połączenie spowoduje szybkie stężenie się sorbetu. Tężejący sorbet wylewamy na biszkopt z masą czekoladową. Wkładamy do lodówki na 30 minut.
Komentarze