Ciasto z masą czekoladową

5 (152 ocen)

  • 3 godz. 20 min

To ciasto najlepsze jest na następny dzień po przełożeniu.

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    300 g margaryny
    1 1/2 szklanki cukru pudru
    1 1/2 szklanki mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    12 jajek
    2 łyżki kakao
    3 łyżki zmielonych orzechów

    Masa czekoladowa:
    2 szklanki mleka
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    4 żółtka
    400 g kremu czekoladowego
    kostka margaryny
    1 galaretka czerwona rozpuszczona w 1 szklance wrzącej wody
Wystaw ocenę:

5 (152 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto z masą czekoladową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie:
    Margarynę utrzeć z żółtkami i cukrem. Dodać mąkę z proszkiem a na koniec ubitą pianę z białek. Ciasto podzielić na 3 części. Do I dodać kakao, do II orzechy, III pozostawić bez dodatków. Przełożyć do 3 blach o wym. 26x26 Piec w temp.180s C przez 20 min.
    Wykonanie kremu:
    1/2 szklanki mleka wymieszać z żółtkami i mąką, resztę mleka zagotować, wlać masę z żółtkami, ugotować budyń. Margarynę utrzeć na puch dodając krem czekoladowy i zimny budyń, na koniec dodawać lekko tężejącą galaretkę. Wystudzone placki przełożyć masą: Placek jasny-masa-placek ciemny-masa-placek orzechowy-masa. Dowolnie udekorować( ja starłam wafelek czekoladowy) i włożyć do lodówki . Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować