Kompot z czereśni

4.5 (144 ocen)

  • 40 min

szybki i bajecznie prosty kompot z czereśni zarówno na letnie upały jak i na zimowe dni.

  • 40 min

Składniki:

  • - czereśnie
    - woda
    - cukier( po 1,5 łyżki do każdego słoika litrowego)
    - słoiki litrowe
    - garnek z szerokim dnem do pasteryzacji
Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Przetwory z owoców

Kompot z czereśni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Czereśnie myjemy i obieramy z gałązek. Następnie napełniamy do pełna słoiki litrowe dodajemy do każdego po 1,5 łyżki cukru jeżeli ktoś lubi bardziej słodkie można dodać więcej cukru. Zalewamy wodą i zakręcamy.
    2.Garnek z szerokim dnem ścielimy ścierka i układamy w nim słoiki. Następnie zalewamy wodą około 5 cm. Pasteryzujemy od zagotowania wody na małym ogniu 20 minut.

Porady

jeżeli ktoś lubi bardziej słodkie kompoty można dodać więcej cukru

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier Czereśnie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować