Ciasto "Kostka Łasucha"

  • wyświetlono: 2327 |
  • dodany do książki kucharskiej: 19 |
  • polecenia: 0

Kostka Łasucha to trzy placki półkruchego ciasta – dwa waniliowe i jeden kakaowy, przełożone przepysznym kremem orzechowym na bazie mleka w proszku, do tego biszkopciki na kajmaku i polewa z czekolady. Taki wypiek zadowoli każdego łasucha.

Świat Wypieków

Składniki

Ciasto:

280g mąki pszennej
110g drobnego cukru
1 żółtko
1 całe jajko
185g masła
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 łyżeczki kakao

Do nasączenia:

5 łyżeczek słodkiego kakao
1 czubata łyżeczka kawy rozpuszczalnej
125ml wrzątku

Krem:

150g orzechów włoskich
110g mleka w proszku
300g masła
6 łyżeczek cukru pudru
4 łyżki miodu
185g śmietanki kremówki 30%

Dodatkowo:

ok. 15 dużych okrągłych biszkoptów
150g kajmaku

Polewa:

50g mlecznej czekolady
50g gorzkiej czekolady
50g masła
80g drobno posiekanych orzechów włoskich

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto "Kostka Łasucha"

  • 1. Dno formy o wymiarach 19x28cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180°C.
  • 2. Wszystkie składniki ciasta (z wyjątkiem kakao) zagnieść na jednolitą masę. Podzielić na trzy równe części. Do jednej z nich dodać kakao i ponownie zagnieść. Wstawić do zamrażalnika na 10 minut. Pierwszą część ciasta rozwałkować do wielkości formy, delikatnie nawinąć na oprószony mąką wałek i przełożyć do formy. Piec przez 15 minut. Tak samo postąpić z dwoma kolejnymi częściami. Wystudzić.
  • 3. Kakao i kawę rozpuścić we wrzątku, wystudzić i nasączyć każdy placek. Trzeba uważać, żeby nie nasączyć za bardzo, bo wtedy ciasto nam się rozpadnie.
  • 4. Masło na krem roztopić z cukrem pudrem. Wystudzić. Orzechy prażyć na suchej patelni kilka minut (na wolnym ogniu), do momentu aż zacznie unosić się orzechowy zapach, wystudzić. Orzechy wymieszać z miodem i razem zmielić w maszynce do mielenia mięsa lub dobrze zblendować, aż powstanie gęsta pasta. Przełożyć do misy miksera, dodać roztopione masło i miksować na wolnych obrotach. Stopniowo, cienką strużką wlewać śmietankę, cały czas miksując. Kiedy masa się połączy, dodać mleko w proszku i miksować na wysokich obrotach, aż krem zgęstnieje i będzie miał konsystencję gęstej śmietany.
  • 5. Pierwszy jasny blat ciasta ułożyć z powrotem w formie wyłożonej folią lub papierem do pieczenia. Rozsmarować na nim połowę kremu i przykryć plackiem kakaowym. Rozsmarować kajmak i ułożyć biszkopty – jeden obok drugiego. Na biszkoptach rozsmarować drugą połowę kremu, wyrównać i przykryć drugim jasnym plackiem, nasączoną stroną do dołu. Całość docisnąć dłonią i wstawić do lodówki na około godzinę. W tym czasie krem powinien nieco stężeć.
  • 6. Przygotować polewę. Na garnuszku z lekko gotującą się wodą ustawić żaroodporne naczynie tak, aby dno nie dotykało powierzchni wody. Do naczynia przełożyć obie czekolady i masło i mieszając raz na jakiś czas rozpuścić. Dokładnie wymieszać, aby powstała gładka masa. Polewę od razu rozsmarować na wierzchu ciasta i posypać orzechami. Wstawić do lodówki.
  • 7. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień. Mniej więcej pół godziny przed podaniem dobrze jest wyciągnąć ciasto z lodówki, aby krem nieco zmiękł.

Porady

Przy dobrej organizacji pracy, ciasto jest do wykonania w nieco ponad godzinę.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieorzechy włoskiebiszkoptykrem orzechowypolewa czekoladowakajmakmleko w proszkuz krememciasto półkruche

Komentarze

Podobne przepisy

kostka budyniowa

Dodane przez: tatalia

Ciasto kostka budyniowa

doskonałe ciasto na urodziny albo...

Kostka kokosowa

Dodane przez: zzewa

Ciasto Kostka kokosowa

Ciasto dosłownie na każdą okazję.

Kostka limonkowa

Dodane przez: 2milutka

Ciasto Kostka limonkowa

Proste i szybkie do przygotowania...

Kostka straciatella

Dodane przez: dorota w

Ciasto Kostka straciatella

Delikatna, biszkoptowa kostka z...

Ciasto Grejpfrutowa Kostka

Dodane przez: gotowanietoproste

Ciasto Grejpfrutowa Kostka

Pyszne orzeźwiające ciasto z grejpfrutem,...

ciasto kostka cytrynowa

Dodane przez: slodkokwasnakuchnia

Ciasto "kostka cytrynowa"

Ciasto bez pieczenia,na zimno.Bardzo...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE