Ciasto Kubanka- Biszkopt z kremem czekoladowym i herbatnikami

4.5 (151 ocen)

  • 3 godz.

Ciasto Kubanka to połączenie biszkoptowego spodu, aromatycznie pachnącego kawą, masą budyniową, herbatnikami przełożonymi dżemem porzeczkowym dla przełamania smaku. Wierzch udekorowany jest bitą śmietaną i odrobiną gorzkiego kakao. To istny smakołyk dla amatorów czekoladowo-kawowych ciast.

  • 3 godz.

Składniki:

  • Biszkopt (forma 24 x 40 cm)
    4 jajka
    2/3 szklanki cukru
    1/2 szklanki mąki pszennej
    3 łyżki kakao
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Krem:
    200 g masła o temperaturze pokojowej
    2 łyżki kremu czekoladowego typu Nutella
    500 ml mleka
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki mąki pszennej
    3 łyżki cukru

    Dodatkowo:
    500 g schodzonej śmietanki 30 %
    2 łyżki cukru pudru
    2 śmietan-fixy
    1/2 słoiczka dżemu z czarnej porzeczki
    ok. 21 sztuk herbatników maślanych
    ok. 21 sztuk herbatników kakaowych

    Poncz:
    3/4 szkl. mocnej kawy
    3 łyżki rumu
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Ciasto kubanka- biszkopt z kremem czekoladowym i herbatnikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielamy od żółtek. Z białek ubijamy sztywną pianę i partiami dodajemy po łyżce cukru ciągle miksując. Po dodaniu całego cukru dodajemy po żółtku, nadal ubijając. Mikser wyłączamy. Do masy jajecznej przesiewamy suche składniki i mieszamy delikatnie łyżką do połączenia składników
  • 2. Dno blachy o wymiarach 24x40 cm lub zbliżonych wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto delikatnie przekładamy do formy i równamy. Biszkopt pieczemy w nagrzanym do 170ºC piekarniku przez około 35 - 40 minut.
  • 3. Kawę parzymy i odstawiamy do wystygnięcia. Na koniec mieszamy z rumem. W 3/4 szkl. mleka mieszamy mąki (można użyć blendera gdyby powstały grudki). Pozostałe mleko podgrzewamy z dodatkiem cukru. Gdy mleko zacznie wrzeć wylewamy przygotowaną mieszankę i energicznie mieszamy. Budyń przykrywamy filią aluminiową odstawiamy do wystygnięcia.
  • 4. Miękkie masło ucieramy na puch. Cały czas miksując dodajemy nutelle i łyżka po łyżce ostygnięty budyń.
  • 5. Biszkopt nasączamy ponczem. Na biszkopt równo wykładamy masę budyniową. Układamy warstwę jasnych herbatników, następnie smarujemy je cienko dżemem porzeczkowym i przykrywamy warstwą kakaowych herbatników. Herbatniki lekko dociskamy do masy budyniowej.
  • 6. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i śmietan-fixami. Kremówkę wykładamy na wierzch ciasta. Ciasto wkładamy na noc do lodówki.

Porady

Przed podaniem ciasto można posypać gorzkim kakao, słodką czekoladą w proszku lub starta na tarce czekoladą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Imieniny

Podobne przepisy

4.84 (171 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

image-0nktxrn

4.5 (145 ocen)

15

4.41 (213 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Ciasto z bitą śmietaną i kremem czekoladowym

To może cię zainteresować