Ciasto gruszkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując. Dodać żółtka i zmiksować do połączenia się składników. Wsypać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wmieszać do piany. Masę przelać do formy 35x24cm. wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180st.C około 25-30 minut. Wyjąć o studzić. Gdy biszkopt wystygnie, przeciąć nożem wzdłuż na dwa blaty.
2.Masa: Gruszki gotować do miękkości, zmiksować blenderem. Ponownie zagotować i wsypać galaretki, energicznie wymieszać do ich rozpuszczenia. Masę ostudzić i schłodzić do lekkiego stężenia.
3.Na pierwszy blat biszkoptu wyłożyć masę gruszkową. Przykryć drugim blatem. Górę posypać cukrem pudrem. Schłodzić do całkowitego stężenia masy gruszkowej. Smacznego!
Porady
Wszystkie składniki biszkoptu powinny być w temperaturze pokojowej!
Komentarze