Ciasto gruszkowe

4.5 (145 ocen)

Pyszny biszkopt przełożony musem gruszkowym usztywnionym galaretką. Bardzo proste i tanie ciasto! Idealne na weekend. Polecam!

Składniki:

  • Biszkopt:
    7 jajek
    ¾ szkl. cukru
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    1,5 szkl. mąki pszennej

    Masa gruszkowa:
    1 kg. gruszek obranych i pokrojonych w kostkę
    2 galaretki wiśniowe

    Dodatkowo:
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty Mus Musy

Ciasto gruszkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując. Dodać żółtka i zmiksować do połączenia się składników. Wsypać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wmieszać do piany. Masę przelać do formy 35x24cm. wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180st.C około 25-30 minut. Wyjąć o studzić. Gdy biszkopt wystygnie, przeciąć nożem wzdłuż na dwa blaty.
  • 2. Masa: Gruszki gotować do miękkości, zmiksować blenderem. Ponownie zagotować i wsypać galaretki, energicznie wymieszać do ich rozpuszczenia. Masę ostudzić i schłodzić do lekkiego stężenia.
  • 3. Na pierwszy blat biszkoptu wyłożyć masę gruszkową. Przykryć drugim blatem. Górę posypać cukrem pudrem. Schłodzić do całkowitego stężenia masy gruszkowej. Smacznego!

Porady

Wszystkie składniki biszkoptu powinny być w temperaturze pokojowej!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Cukier puder Gruszki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować