ciasto dyniowe z pigwą i bitą śmietaną

0 (0 ocen)

ciasto jest wilgotne, kwaskowate i słodkie..............SMACZNEGO!!!

Składniki:

  • jajka 6 sztuk "L", cukier 1 szklanka, masło lub margaryna 15 dag, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, dynia 2 szklanki/mus odmrożony, konfitura z pigwy 1 słoiczek, śmietana 30 % 300 ml/zimna, cukier puder 3 łyżki, śmietan fix 1 opakowanie, kolorowa posypka - ile potrzeba
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Ciasto dyniowe z pigwą i bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • etap 1. miękką margarynę, jajka, cukier mikserem utrzeć z 3 minuty na dużych obrotach, masa będzie miała konsystencję "zważoną"
  • etap 2. wsypać mąkę z proszkiem odmrożoną na sitku dynię i mikserem wszystko zmiuksować do połączenia składników
  • etap 3. tortownica 24 cm, wyłożona papierem do pieczenia - do formy wlać ciasto
  • etap 4. piec w piekarniku elektrycznym nagrzanym na 200 C, grzanie góra/dół, około 50 minut, do suchego patyczka, wystudzić
  • etap 5. wystudzone ciasto przekroić na połowę
  • etap 6. jeden blat ciasta posmarować grubo dżemem z pigwy, nakryć drugim blatem
  • etap 7. zimną śmietanę 30% ubić ze śmietan fixem, cukrem pudrem na bitą śmietanę i posmarować rant i nałożyć grubo na wierzch ciasta.............

    dla dekoracji posypać bitą śmietanę kolorowymi posypkami, schowac do lodówki
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.41 (213 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Ciasto z bitą śmietaną i kremem czekoladowym

To może cię zainteresować