Ciasto z jabłkami, budyniem i bitą śmietaną

  • wyświetlono: 6946 |
  • dodany do książki kucharskiej: 7 |
  • polecenia: 0

pyszne połączenie smaków, ciasto wymaga trochę pracy ale jego smak wynagradza włożony trud

Kasia S
  • 1 porcje
  • 840min

Składniki

BISZKOPT

8 jajek
8 łyżek cukru
6 łyżek mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia

MASA BUDYNIOWA

1 litr mleka
3 budynie waniliowe z cukrem
250 gram masła

MASA JABŁKOWA

1,5 kilograma jabłek
1/3 szklanki wrzącej wody
2 galaretki przeźroczyste
sok z 1/2 cytryny

MASA ŚMIETANOWA

1 litr śmietanki 30 %
1/3 szklanki wrzącej wody
2 łyżeczki żelatyny
4 łyżki cukru pudru

PONCZ

3/4 szklanki wody
1 łyżka cukru

50 gram startej gorzkiej czekolady

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto z jabłkami, budyniem i bitą śmietaną

  • 1. BISZKOPT

    Białka ubić na sztywną pianę. Cały czas ubijając dodać cukier a następnie żółtka. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.
    Blachę o wymiarach 25 cm / 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto. Wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30 minut w 180 st C. Po upieczeniu ostudzić i przekroić na pół.

    MASA BUDYNIOWA

    Budyń ugotować w litrze mleka według przepisu na opakowaniu. Od razu po ugotowaniu przykryć folią spożywczą tak, żeby folia dotykała całej powierzchni budyniu. Odstawić do ostygnięcia.
    Miękkie masło zmiksować. Dodawać po łyżce zimny budyń. Dokładnie razem wymieszać.

    MASA JABŁKOWA

    Jabłka obrać, wykroić z nich gniazdo nasienne i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do garnka. Polać sokiem z cytryny, wlać wodę, przemieszać i wstawić na gaz. Gotować do czasu, aż jabłka zaczną się rozpadać. Wyłączyć gaz i do gorących jabłek wsypać suche galaretki. Dobrze razem wymieszać. Odstawić do ostygnięcia.

    MASA ŚMIETANOWA

    Żelatynę wymieszać dokładnie z wrzącą wodą. Odstawić do ostygnięcia.
    Śmietankę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder oraz wlać żelatynę. Wymieszać.

    PONCZ

    Wodę dokładnie wymieszać z cukrem.

    Pierwszą część biszkoptu przełożyć na blaszkę. Skropić połową ponczu. Wyłożyć masę budyniową. Wyrównać.
    Na masę budyniową wyłożyć masę jabłkową. Przykryć drugą częścią biszkoptu, skropić resztą ponczu. Na to wyłożyć masę śmietanową, wyrównać i na wierzchu posypać startą czekoladą.
    Ciasto przełożyć do lodówki do stężenia najlepiej na całą noc.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

słodkie życieCiastojabłkaMama mnie nauczyłajabłecznik
 

Komentarze

Podobne przepisy

Bardzo smaczne ciasto z wiśniami

Dodane przez: Bo-Bożena

Ciasto z wiśniami i bitą śmietaną

Bardzo dobre winne ciasto z wiśniami...

CIASTO Z AGRESTEM I BITĄ ŚMIETANĄ

Dodane przez: Babcia Tereska

CIASTO Z AGRESTEM I BITĄ ŚMIETANĄ

Przepis dostałam od znajomej z...

Ciasto z jabłakmi i ciasteczkami amaretti

Dodane przez: Bo-Bożena

Kruche ciasto z jabłkami, bitą śmietaną i...

Kruche ciasto, połówki jabłek nadziane...

Ciasto z jagodami i bitą śmietaną

Dodane przez: Ola1984

Ciasto z jagodami i bitą śmietaną

Pyszna i szybka propozycja na popołudniowe...

Jabłecznik z budyniem i bitą śmietaną

Dodane przez: paulinaCL

Jabłecznik z budyniem i bitą śmietaną

Czy jedliście kiedykolwiek budyń...

Tarta z jabłkami i bitą śmietaną

Dodane przez: Ewelina Marcin

Tarta z jabłkami i bitą śmietaną

Krucha tarta z jabłkami i delikatną...