Ciasto z jabłkami, budyniem i bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.BISZKOPT
Białka ubić na sztywną pianę. Cały czas ubijając dodać cukier a następnie żółtka. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.
Blachę o wymiarach 25 cm / 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto. Wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30 minut w 180 st C. Po upieczeniu ostudzić i przekroić na pół.
MASA BUDYNIOWA
Budyń ugotować w litrze mleka według przepisu na opakowaniu. Od razu po ugotowaniu przykryć folią spożywczą tak, żeby folia dotykała całej powierzchni budyniu. Odstawić do ostygnięcia.
Miękkie masło zmiksować. Dodawać po łyżce zimny budyń. Dokładnie razem wymieszać.
MASA JABŁKOWA
Jabłka obrać, wykroić z nich gniazdo nasienne i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do garnka. Polać sokiem z cytryny, wlać wodę, przemieszać i wstawić na gaz. Gotować do czasu, aż jabłka zaczną się rozpadać. Wyłączyć gaz i do gorących jabłek wsypać suche galaretki. Dobrze razem wymieszać. Odstawić do ostygnięcia.
MASA ŚMIETANOWA
Żelatynę wymieszać dokładnie z wrzącą wodą. Odstawić do ostygnięcia.
Śmietankę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder oraz wlać żelatynę. Wymieszać.
PONCZ
Wodę dokładnie wymieszać z cukrem.
Pierwszą część biszkoptu przełożyć na blaszkę. Skropić połową ponczu. Wyłożyć masę budyniową. Wyrównać.
Na masę budyniową wyłożyć masę jabłkową. Przykryć drugą częścią biszkoptu, skropić resztą ponczu. Na to wyłożyć masę śmietanową, wyrównać i na wierzchu posypać startą czekoladą.
Ciasto przełożyć do lodówki do stężenia najlepiej na całą noc.
Komentarze