Ciasto z jabłkami, budyniem i bitą śmietaną

4.45 (170 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 14 godz.
  • Dla 1 osoby

pyszne połączenie smaków, ciasto wymaga trochę pracy ale jego smak wynagradza włożony trud

  • 14 godz.
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • BISZKOPT

    8 jajek
    8 łyżek cukru
    6 łyżek mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    MASA BUDYNIOWA

    1 litr mleka
    3 budynie waniliowe z cukrem
    250 gram masła

    MASA JABŁKOWA

    1,5 kilograma jabłek
    1/3 szklanki wrzącej wody
    2 galaretki przeźroczyste
    sok z 1/2 cytryny

    MASA ŚMIETANOWA

    1 litr śmietanki 30 %
    1/3 szklanki wrzącej wody
    2 łyżeczki żelatyny
    4 łyżki cukru pudru

    PONCZ

    3/4 szklanki wody
    1 łyżka cukru

    50 gram startej gorzkiej czekolady
Wystaw ocenę:

4.45 (170 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Jabłecznik Desery

Ciasto z jabłkami, budyniem i bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT

    Białka ubić na sztywną pianę. Cały czas ubijając dodać cukier a następnie żółtka. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.
    Blachę o wymiarach 25 cm / 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto. Wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30 minut w 180 st C. Po upieczeniu ostudzić i przekroić na pół.

    MASA BUDYNIOWA

    Budyń ugotować w litrze mleka według przepisu na opakowaniu. Od razu po ugotowaniu przykryć folią spożywczą tak, żeby folia dotykała całej powierzchni budyniu. Odstawić do ostygnięcia.
    Miękkie masło zmiksować. Dodawać po łyżce zimny budyń. Dokładnie razem wymieszać.

    MASA JABŁKOWA

    Jabłka obrać, wykroić z nich gniazdo nasienne i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do garnka. Polać sokiem z cytryny, wlać wodę, przemieszać i wstawić na gaz. Gotować do czasu, aż jabłka zaczną się rozpadać. Wyłączyć gaz i do gorących jabłek wsypać suche galaretki. Dobrze razem wymieszać. Odstawić do ostygnięcia.

    MASA ŚMIETANOWA

    Żelatynę wymieszać dokładnie z wrzącą wodą. Odstawić do ostygnięcia.
    Śmietankę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder oraz wlać żelatynę. Wymieszać.

    PONCZ

    Wodę dokładnie wymieszać z cukrem.

    Pierwszą część biszkoptu przełożyć na blaszkę. Skropić połową ponczu. Wyłożyć masę budyniową. Wyrównać.
    Na masę budyniową wyłożyć masę jabłkową. Przykryć drugą częścią biszkoptu, skropić resztą ponczu. Na to wyłożyć masę śmietanową, wyrównać i na wierzchu posypać startą czekoladą.
    Ciasto przełożyć do lodówki do stężenia najlepiej na całą noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować