Ciasto czekoladowo-kokosowe

0 (0 ocen)

Jakiś czas temu piekłam ciasto czekoladowe z cukinią, które zdecydowanie skradło moje serce. Do dnia dzisiejszego nie sądziłam, że inne ciasto będzie mogło mu dorównać. A jednak... ciasto czekoladowo - kokosowe jest również genialne. Puszyste, delikatne i wilgotne z cudownym zapachem kokosowym.

Składniki:

  • Ciasto:
    225 g mąki tortowej
    250 ml mleka
    120 g masła solonego
    180 g cukru pudru
    30 g ciemnego kakao
    75 g wiórków kokosowych
    2 duże jajka
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki esencji kokosowej
    Polewa:
    200 g gorzkiej czekolady
    180 g masła solonego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto czekoladowo-kokosowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    W misce mieszamy mąkę, kakao, wiórki kokosowe i proszek do pieczenia. W drugiej misce ucieramy masło, dodajemy cukier puder i esencję kokosową.Nie przerywając ucierania dodajemy po jednym jajku. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy na przemian z mlekiem mieszankę mączną. Gotowe ciasto przekładamy do natłuszczonej formy o wymiarach 20 cm. Pieczemy około 50 minut w temperaturze 180'C lub do tak zwanego suchego patyczka. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na 10 minut do ostygnięcia. Następnie studzimy na kratce.
  • 2. Polewa:
    Masło i czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej na gładką masę. Studzimy do temperatury pokojowej. Ciasto kroimy ząbkowanym nożem na dwa blaty. Dolny blat smarujemy 1/3 polewy, układamy górną warstwę ciasta na wierzchu i smarujemy pozostałą polewą. Ciasto można podawać ze świeżymi owocami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować