Ciasto bounty

5 (140 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz. 30 min

Ciasto jest NIEZIEMSKIE !!

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • ciasto:
    5 jaj
    3/4 szkl cukru
    pół szkl mąki
    4 łyżki kakao
    łyżeczka proszku do pieczenia

    do nasączenia:
    woda + troszkę alkoholu malibu

    krem:
    0,75l mleka (3 szklanki)
    20 dag wiórek kokosowych
    pół szkl cukru
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    20 dag masła
Wystaw ocenę:

5 (140 ocen)

Zobacz również:

Desery

Ciasto bounty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielić od żółtek i ubijać na sztywna pianę. Nie przestając ubijać dodać cukier a potem żółtka.
    Do puszystego kogla mogla przesiać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać i wlać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy (24cm).
    Piec 20-25 min w 180st. Wystudzić.
    Wystudzony biszkopt nasączyć delikatnie wodą z dodatkiem malibu.
  • 2. Z 3/4 litra mleka odlać szklankę.
    Mleko zagotować z cukrem, wsypać wiórki kokosowe, kilka minut pogotować wszystko (mieszając by się nie przypaliło), odstawić na 10 min by wiórki spęczniały. Po tym czasie mleko z wiórkami jeszcze raz podgrzać.
  • 3. Do odlanego mleka(pozostałe 2 szklanki) dodać mąkę i dobrze wszystko wymieszać, podgrzewać na ogniu. Kiedy mleko będzie mocno gorące, zestawić z ognia, wlać mleko z mąką do masy kokosowej i dynamicznie mieszać aż krem zgęstnieje jak budyń.
    Zostawić do ostygnięcia.
  • 4. Miękkie masło utrzeć w mikserze, dodawać po łyżce budyniu i ucierać do czasu aż składniki połączą się w jednolity krem (ale nie dłużej :)
    Wystudzony krem wyłożyć na biszkopt.
    Ozdobić polewą czekoladową.

Porady

Chłodzić najlepiej całą noc ;). W czasie przygotowania nie jest podany czas chłodzenia ;).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować