Szaszłyki drobiowe z pesto bazyliowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W misce wymieszać śmietanę z drobno posiekaną papryczką chili, solą pieprzem oraz startym żółtym serem i mąką ziemniaczaną.
Filety z kurczaka pokroić w kostkę, dodać do przygotowanej marynaty jogurtowej. Odstawić na co najmniej 30 minut, by mięso przeszło smakiem.
Mięso nadziewać na patyczki do szaszłyków, starając się na nim zachować jak najwięcej marynaty. Jeśli jej nam trochę pozostanie, możemy nią posmarować także wierzch szaszłyków.
Przygotowujemy pesto, ucierając jego składniki na jednolitą masę.
Mięso pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C aż będzie rumiane (ok. 15-20 min). Wówczas za pomocą pędzelka smarujemy je przygotowanym pesto i pieczemy jeszcze 2 minuty.
Komentarze