Szaszłyki drobiowe z pesto bazyliowym

0 (0 ocen)

  • 60 min

Bazyliowe pesto nadaje potrawie nieziemskiego smaku, a sam szaszłyk jest bardzooo soczysty.

  • 60 min

Składniki:

  • 2 piersi kurczaka
    3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
    3 łyżki drobno startego żółtego sera
    1/2 łyżeczki soli
    1/2 łyżeczki pieprzu
    1 świeża papryczka chili
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

    pesto:
    garść świeżych liści bazylii
    2 ząbki czosnku
    2 łyzki oleju lub oliwy
    sól do smaku

Szaszłyki drobiowe z pesto bazyliowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misce wymieszać śmietanę z drobno posiekaną papryczką chili, solą pieprzem oraz startym żółtym serem i mąką ziemniaczaną.

    Filety z kurczaka pokroić w kostkę, dodać do przygotowanej marynaty jogurtowej. Odstawić na co najmniej 30 minut, by mięso przeszło smakiem.

    Mięso nadziewać na patyczki do szaszłyków, starając się na nim zachować jak najwięcej marynaty. Jeśli jej nam trochę pozostanie, możemy nią posmarować także wierzch szaszłyków.

    Przygotowujemy pesto, ucierając jego składniki na jednolitą masę.

    Mięso pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C aż będzie rumiane (ok. 15-20 min). Wówczas za pomocą pędzelka smarujemy je przygotowanym pesto i pieczemy jeszcze 2 minuty.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy