Ciasto bounty

5 (190 ocen)

Kokos i czekolada, w sam raz dla smakoszy

Składniki:

  • FORMA 24x36

    Upiec biszkopt kakaowy z 6 jaj:
    6 jaj
    6 łyżek cukru kryształu
    4 łyżki mąki krupczatki
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki gorzkiego kakao

    MASA:
    4 szkl mleka
    2 budynie waniliowe
    1/2 szkl cukru
    20 dag kokosu
    2 łyżki mąki pszennej
    1 łyżka maki ziemniaczanej

    POLEWA:
    3 łyżki gorzkiego kakao
    3 łyzki cukru pudru
    1 łyżka margaryny
    ok 2-3 łyzki wody
Wystaw ocenę:

5 (190 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto bounty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. MASA:
    W jednej szklance mleka rozrobić budynie, wymieszać z mąką i cukrem.
    Pozostałe mleko zagotować, wsypać kokos i gotować 20 min ciągle mieszając. Następnie wlać przygotowany wcześniej budyń i zagotować. Masa będzie bardzo gęsta więc trzeba uważać żeby się nie przypaliła. Jeszcze ciepłą wylać na biszkopt i docisnąć deseczką aby budyń nie odpadał podczas krojenia.
    Po całkowitym wystudzeniu masy polać ciasto polewą czekoladową.
  • 2. BISZKOPT:
    Białka ubić na sztywno, dodając cukier, następnie dodać żółtka i proszek do pieczenia. Na końcu dodać przesianą mąkę i kakao, delikatnie wymieszać (najlepiej już nie mikserem tylko drewnianą łyżką)
  • 3. POLEWA:
    Wszystkie składniki połączyć i delikatnie podgrzewać aż do rozpuszczenia margaryny, uważając żeby polewa się nie zagotowała !!!.
    (konsystencję trzeba wyczuć samemu, bo dużo zależy od tego jakiego używamy kakao i margaryny, nie może być zbyt lejąca bo nie stężeje, ani zbyt gęsta, bo będzie pękała).

Porady

Do polewy bardzo lubię też dodać szczyptę chili, bo ma wtedy wyraźniejszy smak.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować