1.MASA:
W jednej szklance mleka rozrobić budynie, wymieszać z mąką i cukrem.
Pozostałe mleko zagotować, wsypać kokos i gotować 20 min ciągle mieszając. Następnie wlać przygotowany wcześniej budyń i zagotować. Masa będzie bardzo gęsta więc trzeba uważać żeby się nie przypaliła. Jeszcze ciepłą wylać na biszkopt i docisnąć deseczką aby budyń nie odpadał podczas krojenia.
Po całkowitym wystudzeniu masy polać ciasto polewą czekoladową.
2.BISZKOPT:
Białka ubić na sztywno, dodając cukier, następnie dodać żółtka i proszek do pieczenia. Na końcu dodać przesianą mąkę i kakao, delikatnie wymieszać (najlepiej już nie mikserem tylko drewnianą łyżką)
3.POLEWA:
Wszystkie składniki połączyć i delikatnie podgrzewać aż do rozpuszczenia margaryny, uważając żeby polewa się nie zagotowała !!!.
(konsystencję trzeba wyczuć samemu, bo dużo zależy od tego jakiego używamy kakao i margaryny, nie może być zbyt lejąca bo nie stężeje, ani zbyt gęsta, bo będzie pękała).
Porady
Do polewy bardzo lubię też dodać szczyptę chili, bo ma wtedy wyraźniejszy smak.
Komentarze