Ciasto Ambasador - Tort Ambasador

4.5 (189 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Pyszne ciasto, wygląda pracochłonnie, ale wcale takie nie jest:)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajka
    0.5 szklanki mąki pszennej
    0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
    3/4 szklanki cukru
    2 łyżki wody

    Masa:
    2 kostki masła
    0,5 l mleka
    20 dag cukru
    2 cukry waniliowe
    4 żółtka
    9 dag mąki tortowej

    2 łyżki kakao
    2 garści posiekanych orzechów
    1 czekolada gorzka/mleczna
    1 puszka ananasa
    skórka z cytryny starta na tarce
    sok z połówki cytryny
    kandyzowana skórka z pomarańczy
    kieliszek spirytusu ( opcjonalnie)

    1 galaretka
    naponczowanie: 1/4 szklanki soku z ananasa + wódka/spirytus
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery

Ciasto ambasador - tort ambasador - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto Ambasador - Tort Ambasador 1. Mąki wymieszać i przesiać przez sitko. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać partiami cukier cały czas ubijając. Następnie dodawać po jednym żółtku, dalej miksując.
    Następnie dodawać partiami mąkę mieszając drewnianą łyżką do połączenia składników. W między czasie dodać wodę. Ciasto wylać na formę wyłożoną papierem do pieczenia (tortownica - 26 cm, lub prostokątna 39x27) Piec w 180 stopniach ok 30 minut ( do suchego patyczka). Po ostudzeniu wyciągnąć z formy.
  • Ciasto Ambasador - Tort Ambasador 2. Ugotować budyń: z pół litra mleka odlać pół szklanki, w której dokładnie wymieszać żółtka oraz mąkę. Resztę mleka zagotować dodając cukry. Do gotującego się mleka dodać mieszankę żółtek. Pogotować jak budyń i odstawić do ostygnięcia.
  • Ciasto Ambasador - Tort Ambasador 3. Kostki masła utrzeć na pulchną masę. Stopniowo po łyżce dodawać zimny budyń. Utrzeć do uzyskania gładkiej masy. Można dodać kieliszek spirytusu. Masę podzielić na dwie części.
  • Ciasto Ambasador - Tort Ambasador 4. masa I:
    Do masy dodać kakao, pokruszoną czekoladę oraz posiekane orzechy. Całość dokładnie wymieszać.
  • Ciasto Ambasador - Tort Ambasador 5. masa II:
    Do masy dodać pokrojony w kawałki ananas ( ok6 plastrów można zostawić do dekoracji), otartą skórę z cytryny, skórkę pomarańczy, sok z cytryny. Całość dokładnie wymieszać.
  • 6. Galaretkę rozpuścić wg instrukcji podanej na opakowaniu i odstawić do zastygnięcia.
  • Ciasto Ambasador - Tort Ambasador 7. Przełożenie:
    Biszkopt ułożyć w formie, naponczować. Biszkopt posmarować ciemną masą, a następnie masą jasną. Na masie poukładać odłożone plastry ananasa. Całość zalać tężejącą galaretkę. Gotowy tort odłożyć do lodówki.
    Smacznego:)

Porady

Biszkopt i budyń można przygotować dzień wcześniej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować