Tort Ambasador

  • wyświetlono: 5715 |
  • dodany do książki kucharskiej: 7 |
  • polecenia: 0

Osobiście bardzo lubię ten tort; istnieje wiele jego wersji , kiedyś robiłam "Tort Ambasador"mniej bogaty, bo bez brzoskwiń i orzechów. Tort jest duży, więc polecam go na większą imprezę. Tradycyjnie biszkopt, jak i bazę do kremu przygotowuję dzień wcześniej.

izaa_a
  • 15 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

biszkopt:
4 jajka
100 g mąki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
130 g drobnego cukru
30 g roztopionego masła

krem:
300g masła
1 szklanka cukru
0,5 litra mleka + 0,5 szkl do rozrobienia mąk
5 żółtek;
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
3 łyżeczki cukru z wanilią

dodatkowo:
pół posiekanej gorzkiej czekolady
3 łyżki kakao
pół szkl posiekanych orzechów włoskich
pół szkl rodzynek uprzenio namoczonych w alkoholu
puszka brzoskwiń

nasączenie 1 szklanka w dowolnych proporcjach:
sok z brzoskwiń
wódka

Sposób przygotowania przepisu:

Tort Ambasador

  • 1. biszkopt: Roztapiamy masło i odstawiamy do wystygnięcia. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę pod koniec dodając cukier.
    Następnie dodajemy po jednym żółtku, mieszając na najmniejszych obrotach; ja zawsze w tym momencie zaczynam wszystko robić ręcznie. Powoli dodajemy obie przesiane mąki; delikatnie mieszając. Na sam koniec powoli wlewamy stopione i ostudzone masło. Wylewamy ciasto do wysmarowanej masłem tortownicy i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 160-170st około 30 minut. Wyjmujemy na kratkę; studzimy.
  • 2. krem: Mleko wstawiamy do zagotowania. Mąki rozrabiamy w pół szklanki mleka, dodajemy żółtka. Gdy mleko się zagotuje wlewamy mieszankę i gotujemy budyń. Zostawiamy do ostudzenia. Masło ucieramy i stopniowo dodajemy zimny budyń. Masę dzielimy na dwie części. Dwie łyżki masy zostawiamy sobie aby posmarować cienko wierzch tortu przed wylaniem galaretki.
  • 3. masa jasna: Do jednej połowy masy dodajemy 4-5 brzoskwiń pokrojonych w kostkę.
  • 4. masa ciemna: Do drugiej polowy masy dodajemy kakao, dokładnie mieszamy a następnie rodzynki, posiekane orzechy, posiekaną gorzką czekoladę gorzką.
  • 5. Biszkopt nasączamy syropem z brzoskwiń połączonym w dowolnych proporcjach z wódką. Wkładamy w obręcz tortownicy i na nim należy rozsmarować masę ciemną, przykrywamy kolejnym blatem ciasta; nasączamy rozsmarowujemy masę z brzoskwiniami. Przykrywamy ostatnim blatem ciasta nasączamy, smarujemy cienko kremem, układamy pokrojone brzoskwinie i zalewamy tężejącą galaretką. Wkładamy do lodówki najlepiej na noc.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tortbiszkoptkremkrem budyniowybrzoskwinie

Komentarze

Podobne przepisy

Ambasador

Dodane przez: Bo-Bożena

Ciasto Ambasador

Kolorowe ciacho z dużą ilością...

Tak prezentuje się to ciasto

Dodane przez: 2milutka

Ciasto Ambasador

Pyszne przekładane ciasto masą...

Ambasador

Dodane przez: joanna74

Ciasto Ambasador

Przepis na to ciasto znalazłam...

Tort Ambasador z ananasem (rodzinny przepis)

Dodane przez: Marcepanowa-kuchnia

Bakaliowy Ambasador z ananasem

Wykwintny i pyszny tor inspirowany...

Dodane przez: Magdalena Faltyn

Ciasto Ambasador

Odkąd pamiętam w moiim rodzinnym...

przekładaniec z winogronami

Dodane przez: Bożena Z.

Ambasador-przekładaniec z winogronami

lekki rzezki delikatny i smaczy...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE