Tort "ambasador" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt jasny:Mąkę przesiać z proszkiem. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka rozmieszać z łyżką wody. Białka ubić na sztywno ze szczypta soli. Ubijać dodając po łyżce cukru. Zmniejszyć obroty miksera i powoli dodawać żółtka.Dodać po łyżce mąki, wymieszać łopatką, długo nie mieszać aby ciasto nie opadło . Wyłożyć na tortownice o srednicy 26 cm wyłożoną papierem i posmarowanej tłuszczem (posmarować tylko dno blaszki, boków nie smarować) Piec ok 20 min. w nagrzanym piekarniku do 160 stopni. przestudzić i przekroić na pół, można lekko naponczować.
2.Biszkopt kakaowy: Mąkę przesiać z proszkiem i kakao. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka rozmieszać z łyżką wody. Białka ubić na sztywno ze szczypta soli. Ubijać dodając po łyżce cukru. Zmniejszyć obroty miksera i powoli dodawać żółtka.Dodać po łyżce mąki, wymieszać łopatką, długo nie mieszać aby ciasto nie opadło . Wyłożyć na tortownice o srednicy 26 cm wyłożoną papierem i posmarowanej tłuszczem (posmarować tylko dno blaszki, boków nie smarować) Piec ok 20 min. w nagrzanym piekarniku do 160 stopni. przestudzić i przekroić na pół, można lekko naponczować.
3.Masa budyniowa: 2 szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Zółtka, budyń oraz mąki rozmieszać w 1 szklance mleka i wlać na gotujące się mleko, zagotować mieszając aby nie powstały grudki. Garnek naktyć folią i odstawić do wystudzenia.
4.1/2 czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej z 2 łyżkami śmietanki. Owoce odcedzić z syropu. Orzechyi 1/2 czekolady posiekać, rodzynki, wiśnie oraz żurainę można sparzyć wrzątkiem.
5.Masło utrzeć,następnie dodawać po łyżce budyniu i ucierać na gładką masę. Podzielić na 2 części (większą i mniejszą). Do mniejsej części dodać rozpuszczoną czekoladę oraz 1/2 kieliszka alkoholu. Wsypać bakalie, wymieszać.
6.Z drugiej części masy odłożyć kilka łyżek do dekracji, do reszty dodać 1/2kieliszka spirytusu, 1-2 łyek syrpu z ananasw (lub soku z cytryny) oraz ananasy pokrojone w kstkę.
7.Składanie tortu: biszkopt ciemny, masa czekoladowa, biszkopt jasny, masa z ananasami, na masie poukładać mandarynki, brzoskwinie, zalać galaretką, Boki udeorować według unania. Całośc schłodzić, najlepiej smakuje na drugi dzień kiedy smaki się przegryzą.
Komentarze