TORT "AMBASADOR"

4.5 (160 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Tort który przygotowałam na urodziny męża kiedyś bardzo popularny , dzisiaj już trochę zapomniany smakował wszystkim gościom wybornie.

Składniki:

  • Biszkopt jasny:
    4 jajka
    1/2 szklanki mąki
    1/2 szklanki cukru
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka octu

    Biszkopt ciemny:
    4 jajka
    1/2szklanki mąki w tym 1 łyżka ciemnego kakao
    1/2 szklanki cukru
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka octu

    Masa budyniowa:
    400 g masła
    3 sklanki mleka
    1 bydyń waniliowy
    2 łyżki mąki psennej
    2 łyzki mąki kartoflanej
    3 żółtka
    1 cukier waniliowy
    2/3 szklanki cukru
    1 kieliszek spirytusu lub dobrego alkoholu

    1 tabliczka czekolady deserowej
    2/3 szklanki bakalii: rodzynki, suszone wiśnie, suszonej żurawiny

    1 puszka ananasów w syropie
    1 puszka brzoskwiń w syropie
    1 puszka mandarynek w syropie

    1 galaretka czerwona
    2 szklanki wody
    wiórki kokosowe d dekracji

    Forma: tortownica śr. 26 cm

Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Tort "ambasador" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt jasny:Mąkę przesiać z proszkiem. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka rozmieszać z łyżką wody. Białka ubić na sztywno ze szczypta soli. Ubijać dodając po łyżce cukru. Zmniejszyć obroty miksera i powoli dodawać żółtka.Dodać po łyżce mąki, wymieszać łopatką, długo nie mieszać aby ciasto nie opadło . Wyłożyć na tortownice o srednicy 26 cm wyłożoną papierem i posmarowanej tłuszczem (posmarować tylko dno blaszki, boków nie smarować) Piec ok 20 min. w nagrzanym piekarniku do 160 stopni. przestudzić i przekroić na pół, można lekko naponczować.
  • 2. Biszkopt kakaowy: Mąkę przesiać z proszkiem i kakao. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka rozmieszać z łyżką wody. Białka ubić na sztywno ze szczypta soli. Ubijać dodając po łyżce cukru. Zmniejszyć obroty miksera i powoli dodawać żółtka.Dodać po łyżce mąki, wymieszać łopatką, długo nie mieszać aby ciasto nie opadło . Wyłożyć na tortownice o srednicy 26 cm wyłożoną papierem i posmarowanej tłuszczem (posmarować tylko dno blaszki, boków nie smarować) Piec ok 20 min. w nagrzanym piekarniku do 160 stopni. przestudzić i przekroić na pół, można lekko naponczować.
  • 3. Masa budyniowa: 2 szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Zółtka, budyń oraz mąki rozmieszać w 1 szklance mleka i wlać na gotujące się mleko, zagotować mieszając aby nie powstały grudki. Garnek naktyć folią i odstawić do wystudzenia.
  • 4. 1/2 czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej z 2 łyżkami śmietanki. Owoce odcedzić z syropu. Orzechyi 1/2 czekolady posiekać, rodzynki, wiśnie oraz żurainę można sparzyć wrzątkiem.
  • 5. Masło utrzeć,następnie dodawać po łyżce budyniu i ucierać na gładką masę. Podzielić na 2 części (większą i mniejszą). Do mniejsej części dodać rozpuszczoną czekoladę oraz 1/2 kieliszka alkoholu. Wsypać bakalie, wymieszać.
  • 6. Z drugiej części masy odłożyć kilka łyżek do dekracji, do reszty dodać 1/2kieliszka spirytusu, 1-2 łyek syrpu z ananasw (lub soku z cytryny) oraz ananasy pokrojone w kstkę.
  • 7. Składanie tortu: biszkopt ciemny, masa czekoladowa, biszkopt jasny, masa z ananasami, na masie poukładać mandarynki, brzoskwinie, zalać galaretką, Boki udeorować według unania. Całośc schłodzić, najlepiej smakuje na drugi dzień kiedy smaki się przegryzą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Imieniny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować