Szwedzkie ciastka karnawałowe

  • wyświetlono: 346 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

wspaniałe ciasteczka, idealne ma święta i karnawał

Składniki

ciasto kruche:
150 g masła
2 jajka
300 g mąki
2 łyżki cukru
pół łyżeczki proszku do pieczenia
ciasto parzone:
0.5 l mleka
8 łyżek oleju
300 g mąki
7 jaj
szczypta soli
lukier:
szklanka cukru pudru
50-60 ml mleka
aromat cytrynowy, lub pomarańczowy

Sposób przygotowania przepisu:

Szwedzkie ciastka karnawałowe

  • 1. Wszystkie składniki na ciasto kruche razem połączyć i zagnieść. Wstawić na 30 min do lodówki.
  • 2. Mleko zagotować z solą i olejem, dodać mąkę i energicznie mieszać. Gdy ciasto zacznie odstawać od ścianek naczynia, zdjąć z ognia i wbijając po jednym jajku, mieszać. Ciasto przełożyć do szprycy.
  • 3. Następnie schłodzone ciasto kruche rozwałkować i pokroić w kwadraty. Ciasto parzone wyciskać ze szprycy na kwadraty. Piec w temp 200 C przez około 30 min.
  • 4. Mleko na lukier zagotować, dodać cukier puder i aromat. Dokładnie wymieszać. Gdyby lukier był zbyt gęsty lub rzadki można dodać więcej mleka, lub cukru pudru. Zdjąć z ognia i polewać przestudzone ciastka

Porady

Polecam też posmarowanie ciasta kruchego przed pieczeniem i wykładaniem ciasta parzonego, cienka warstwą marmolady, lub dowolnych konfitur. Na zdjęciach zamieściłam ciastka zarówno bez jak i z marmoladka(jabłkowa i porzeczkowa)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieciastkasłodkościkarnawałświęta bożego narodzenia

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: akrobatka22

Ciastka

.

Dodane przez: akrobatka22

ciastka

.

Ciastka pieczarki

Dodane przez: akrobatka22

Ciastka pieczarki

Te ciastka są GENIALNE!! Niezwykle...

Gwiazdki karnawałowe

Dodane przez: rzelkazag

Gwiazdki karnawałowe z ciasta naleśnikowego

Mój smak dzieciństwa, którego nigdy...

jeżyki

Dodane przez: lucyna19

Ciastka jeżyki

Ciastka są tak proste w wykonaniu,...

Karnawałowe kwiaty

Dodane przez: KORAL

Karnawałowe kwiaty z migdałem

Chrupkie, delikatne i pyszne smażone...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE