2,5 szklanki mleka
2 paczki duzych krakersów
pół szklanki mąki
pół szklanki cukru
pół kostki masła
pół torebki budyniu smietankowego lub waniliowego
2 zółtka
cukier waniliowy
kilkanascie orzechów włoskich
masło do posmarowania formy
Ciastka bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Roztrzepac zółtka. Rozrobic w pol szklanki zimnego mleka budyn, makę i zóltka. Dokladnie wymieszac.
Zagotowac pozostałe mleko (2 szklanki) z cukrem, masłem i cukrem waniliowym. Do gotujacego sie mleka wlac przygotowana wczesniej mieszanke mleka-budyniu-maki-zoltek. Mieszajc, gotowac, az masa zgestnieje.
2.Polowe krakersów rozlozyc na blaszce posmarowanej leciutko masłem, przykryc krakersy goraca masa i reszta krakersów. Pozostawic troszke masy na srodek na wierzch krakersów. Ozdobic orzechami włoskimi.
Pozostawic do ostygniecia.
Porady
Można ciasteczka umieścić na papierze do pieczenia, talerzu itp. masło nie jest potzrebne
Komentarze