Sprawią radość wszystkim i tym dużym i tym małym. Ciastka są nieco pracochłonne, ale i tak warto je wykonać. Zwłaszcza teraz w tym okresie okołoświątecznym. Moje córcie była bardzo zadowolone gdy dostały takie ciasteczka, zapraszam:)
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
Krem:
100 g miękkiego masła
50 g cukru pudru
2 łyżki kakao
Aromat rumowy
Pingwinki:
150 g biszkoptów
125 g wiórków kokosowych
150 g miękkiego masła
3 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
Biała polewa czekoladowa
Ciemna polewa czekoladowa
20 sztuk małych okrągłych biszkoptów
Migdały
Marcepan na dzióbek
Ciastka -pingwinki bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Krem:
Masło utrzeć na puszysty, lekki krem z cukrem. Dodać kakao i aromat. Dokończyć ucieranie.
2.Pingwinki:
Biszkopty zetrzeć na tarce o małych oczkach. Wiórki zmielić w młynku do kawy. Wymieszać w misce z okruchami biszkoptów. Dodać cukier puder, masło i wszystko wyrobić na jednolitą masę.
3.Z masy formować stożki. Od spodu zrobić palcem dziurkę, w którą nakładać krem. Odrobinę kremu nałożyć na spód pingwinka i ustawić go na biszkopcie.
4.Biała polewę przygotować według przepisu na opakowaniu, następnie oblać pingwinki. Odstawić do zastygnięcia.
5.Przygotować ciemna polewę. Pingwinki zanurzać wzdłuż do połowy. Do mokrej polewy przykleić połówki migdałów ( wcześniej obrać ze skórki migdały),tworząc skrzydełka. Zrobić oczka z roztopionej czekolady ,z marcepanu zrobić dzióbek. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny.
Smacznego!
Komentarze