Ciasteczka pomarańczowe

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne, pachnące ciasteczka. W wersji dorosłej można dodać likier pomarańczowy.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTECZKA:
    - mąka (dodatkowo 2 - 3 łyżki do podsypania stolnicy): 300 gramów
    - skórka pomarańczowa kandyzowana: 100 gramów
    - cukier: 50 gramów
    - żółtko: 1 sztuka
    - cukier waniliowy: 1 opakowanie
    - sok z pomarańczy: 2 łyżki
    - zimne masło: 150 gramów
    LUKIER:
    - białko: 1 sztuka
    - cukier puder (można dać więcej albo rozrzedzić odrobiną soku z pomarańczy): 220 gramów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciastka

Ciasteczka pomarańczowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym, dodać skórkę z pomarańczy, zimne, posiekane masło, żółtko i sok z pomarańczy. Zagnieść ciasto, owinąć folią i schłodzić przez ok. 45 min.
    Ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy, wyciąć foremką gwiazdki, albo inne świąteczne wzorki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec 10 – 12 minut w 180 st. C na złoty kolor.
  • dekorowanie ciasteczek 2. Białko ubić z cukrem pudrem na dość sztywną masę. Przygotować szpryckę do kremów, kolorową posypkę lub inne dowolne ozdoby.
  • dekorowanie ciasteczek 3. Szpryckę napełnić lukrem. Ciasteczka lukrować w fantazyjne wzory.
  • dekorowanie ciasteczek 4. Można też dodatkowo posypać ozdobną posypką.
  • 5. Odłożyć do zastygnięcia lukru.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować