Pyszny wyrazisty smak zurku na wędzonce z dodatkiej zapiekanej cebulki i pieczonej kiełbaski.
50 min
Składniki:
na 4 osoby:
1kg białej kiełbasy surowej
20 dag wędzonego boczku
3l wody'
pęczek włoszczyzny
5 liści laurowych po 4 ziarenka:ziela angielskiego i pieprzu
750 ml zakwasu na zurek
majeranek
3 ząbki czosnku
3 cebule
śmietana do zabielenie-ok.2 łyżek
pół małego słoiczka chrzanu tartego(ok.70 g)
2.Jajka gotujemy na twardo,Kroimy w ćwiarteczki.Kiełbasę nacinamy w kilku miejscach,zapiekamy w piekarniku wtemp.180 st ok.15 minut.Razem na blasze zapieakmy cebule pokrojone w ćwiartki.
3.Na talerze nalewamy zurek,w każdy talerz wkładamy cząstki jajek,kiełbaskę podpieczoną i zapieczoną cebulkę.
Porady
Boczek mozemy przed wrzuceniem do garnka pokroic wplasterki i potem po plasterku włożyc do każdego talerza z zurkiem.
Komentarze