CHRZANOWY ŻUREK NA ZAKWASIE

5 (171 ocen)

  • 50 min

Pyszny wyrazisty smak zurku na wędzonce z dodatkiej zapiekanej cebulki i pieczonej kiełbaski.

  • 50 min

Składniki:

  • na 4 osoby:
    1kg białej kiełbasy surowej
    20 dag wędzonego boczku
    3l wody'
    pęczek włoszczyzny
    5 liści laurowych po 4 ziarenka:ziela angielskiego i pieprzu
    750 ml zakwasu na zurek
    majeranek
    3 ząbki czosnku
    3 cebule
    śmietana do zabielenie-ok.2 łyżek
    pół małego słoiczka chrzanu tartego(ok.70 g)
Wystaw ocenę:

5 (171 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Chrzanowy żurek na zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa zalewamy wodą.Wrzucamy białą kiełbase.Gotujemy ok.15 minut,zbieramy szumowiny.Zabieramy kiełbasę.Do wywaru wrzucamy przyprawy,rozgnieciony czosnek,wrzucamy wedzony boczek,dajemy zakwas,dajemy chrza.Mieszamy dokładnie.Gotujemy ok.15 minut.Doprawiamy solą,pieprzem,majerankiem-wg smaku.Zabielamy delikatnie smietaną
  • 2. Jajka gotujemy na twardo,Kroimy w ćwiarteczki.Kiełbasę nacinamy w kilku miejscach,zapiekamy w piekarniku wtemp.180 st ok.15 minut.Razem na blasze zapieakmy cebule pokrojone w ćwiartki.
  • 3. Na talerze nalewamy zurek,w każdy talerz wkładamy cząstki jajek,kiełbaskę podpieczoną i zapieczoną cebulkę.

Porady

Boczek mozemy przed wrzuceniem do garnka pokroic wplasterki i potem po plasterku włożyc do każdego talerza z zurkiem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować