Pieguski z czekoladą i bakaliami

4.43 (168 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Domowe pieguski, maślane ciasteczka z przyrumienionymi brzegami i delikatnym, rozpadającym się w palcach środkiem. Ich obłędny zapach i smak rozbudza zmysły, a czekoladowo-bakaliowe piegi dodają gracji i zalotnie zachęcają do zatracenia się w tej słodkiej przyjemności.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej
    150 g cukru trzcinowego lub ksylitolu
    150 g masła
    1 jajko
    łyżeczka aromatu waniliowego
    0,5 łyżeczki sody
    100 g ulubionej czekolady (gorzkiej, deserowej lub mlecznej)
    100 g orzechów włoskich
    50 g suszonej żurawiny lub rodzynek
Wystaw ocenę:

4.43 (168 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciastka

Pieguski z czekoladą i bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło roztapiamy w rondelku i odstawiamy do wystudzenia. Kiedy będzie chłodne dodajemy cukier i dokładnie mieszamy. Następnie wlewamy aromat i dodajemy jajko. Miksujemy przez kilka minut na gładką i puszystą masę. Drobno siekamy czekoladę i bakalie. Do masy dodajemy mąkę i sodę, mieszamy do połączenia. Na koniec wsypujemy posiekane składniki i wstawiamy naczynie na 10 minut do zamrażarki. Rozgrzewamy piekarnik z termoobiegiem do temperatury 140 stopni. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia i łyżką do lodów kładziemy kulki w sporych odstępach. Pieczemy przez około 10 minut do ładnego zarumienienia brzegów. Po wyjęciu ciastka będą miękkie, dlatego suszymy je na kratce do momentu aż staną się twardsze. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować