Ciasteczka te są bardzo łatwe oraz szybkie w przygotowaniu. Lubię ich maślany aromat i rozpływające się w ustach drobinki czekolady. Czasami prostota sprawdza się najlepiej...
Pieguski, czyli najłatwiejsze ciasteczka z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło z cukrem utrzeć do puszystości.
Nie przerywając miksowania - kolejno dodać jajko oraz mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia.
Czekoladę posiekać (nie na drobno!) i wmieszać do jednolitej masy.
Z ciasta należy uformować kuleczki o wielkości średniego orzecha włoskiego.
Każdą kulkę dość mocno spłaszczyć i z niewielkimi odstępami umieścić na blasze uprzednio wysłanej papierem do pieczenia.
Ciastka piec w rozgrzanym piekarniku przez około 15-18 minut w 180 stopniach.
(Posiadam piekarnik gazowy. Ciasteczka powinny być lekko zarumienione. Jeśli są pieczone w dwóch turach - surowe, przed pieczeniem należy trzymać w lodówce.)
Ostudzić na kratce i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Komentarze