Pieguski, czyli najłatwiejsze ciasteczka z czekoladą

4.45 (186 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób

Ciasteczka te są bardzo łatwe oraz szybkie w przygotowaniu. Lubię ich maślany aromat i rozpływające się w ustach drobinki czekolady. Czasami prostota sprawdza się najlepiej...

  • 30 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • (około 16 sztuk)
    200g mąki pszennej
    100 masła
    60g cukru pudru
    1 jajko
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Dodatkowo:
    100g czekolady
Wystaw ocenę:

4.45 (186 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciastka

Pieguski, czyli najłatwiejsze ciasteczka z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło z cukrem utrzeć do puszystości.
    Nie przerywając miksowania - kolejno dodać jajko oraz mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia.
    Czekoladę posiekać (nie na drobno!) i wmieszać do jednolitej masy.
    Z ciasta należy uformować kuleczki o wielkości średniego orzecha włoskiego.
    Każdą kulkę dość mocno spłaszczyć i z niewielkimi odstępami umieścić na blasze uprzednio wysłanej papierem do pieczenia.
    Ciastka piec w rozgrzanym piekarniku przez około 15-18 minut w 180 stopniach.
    (Posiadam piekarnik gazowy. Ciasteczka powinny być lekko zarumienione. Jeśli są pieczone w dwóch turach - surowe, przed pieczeniem należy trzymać w lodówce.)
    Ostudzić na kratce i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować