Chrupiące nuggetsy z indyka pieczone w piekarniku

4.78 (213 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszne i chrupiące nuggetsy z indyka pieczone w piekarniku

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • około 400 - 500 g filetu z indyka lub kurczaka
    3 szklanki płatków kukurydzianych typu Cornflakes
    1 jajko
    3/4 szklanki mleka
    6-7 łyżek mąki pszennej
    sól
    pieprz
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    1/2 łyżeczki suszonego oregano
Wystaw ocenę:

4.78 (213 ocen)

Zobacz również:

Nuggetsy Przekąski

Chrupiące nuggetsy z indyka pieczone w piekarniku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Filety myjemy, kroimy podłużne kąski. Nie za grube. Płatki kukurydziane wkładamy do foliowego woreczka strunowego i rozgniatamy wałkiem lub miksujemy w blenderze kielichowym.
    2. Do miseczki dajemy jajko, mleko, paprykę, sól, pieprz i mąkę. Całość miksujemy mikserem.
    3. Do tak przygotowanej masy, która powinna być ciut rzadsza niż ciasto na naleśniki, dajemy po kilka kawałków mięsa, zanurzamy. Na płaski talerz wysypujemy rozkruszone płatki.
    4. Widelcem wyjmujemy pojedyncze kawałki mięsa, przekładamy na płatki i obtaczamy z obu stron w nich właśnie. Tak samo robimy z pozostałym mięsem.
    5. Obtoczone mięso przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Nuggetsy pieczemy około 18-20 minut. Smacznego :-)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Indyk

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Obiad Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować