Chłopska teryna

4.5 (154 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Teryna,zawdzięczająca nazwę ceramicznemu naczyniu przeznaczonemu do jej pieczenia.To rodzaj grubo mielonego pasztetu.Bardzo smaczna i efektowna.

Składniki:

  • 300 g plastrów bekonu bez skóry
    400 g mielonej (siekanej wieprzowiny)
    400 g mielonej cielęciny
    400 g filetu z piersi kurczaka
    150 g kurzych wątróbek posiekanych
    2 1/2 łyżki brandy
    duża szczypta ziela angielskiego
    szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
    łyżka posiekanych liści tymianku
    45 g orzeszków pistacjowych
    2 łyżeczki soli
    1 1/2 łyżki pieprzu czarnego
    1 jajko
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Chłopska teryna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Środek formy ceramicznej o wymiarach 11 x 25 cm i pojemności ok.1,5 litra natłuszczamy masłem.Układamy plastry bekonu na spodzie formy tak,aby kawałek zwisał na zewnątrz.Przyciskamy mocno do spodu i brzegów naczynia.W ten sam sposób układamy kolejne plastry.Wszystkie powinny leżeć blisko siebie,żeby w żadnym miejscu nie było widać ceramicznego dna.Ostatecznie cała forma powinna być przykryta bekonem.
  • 2. Mięso mielone wkładamy do dużej miski.Dodajemy posiekane drobno kawałki fileta z kurczaka,oczyszczone i posiekane wątróbki,cielęcinę i wieprzowinę.Dodajemy jajko i przyprawy.Wszystko dokładnie mieszamy wszystkie składniki.Na końcu dodajemy pistacje i delikatnie mieszamy.Tak przygotowana masę przekładamy do naczynia wyłożonego bekonem.Powierzchnię dociskamy i wygładzamy.Zwisające kawałki bekonu zawijamy na wierzch pieczeni tak,aby była całkowicie przykryta bekonem.
  • 3. Formę przykrywamy szczelnie folią aluminiową i wstawiamy do brytfanny.Wlewamy do brytfanny tyle wody,aby sięgała do połowy wysokości formy.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180'C i pieczemy 1 godzinę i 40 minut.Teryna powinna odrobiną odchodzić od naczynia,a po nakłuciu wykałaczką puszczać jasne soki.Po upieczeniu zdejmujemy folie aluminiową i wylewamy płyn,który się zebrał podczas pieczenia.Pozostawiamy do ostygnięcia w temperaturze pokojowej,po czym chłodzimy w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_03-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować