Chlebuś z żytniej mąki

5 (146 ocen)

  • 6 godz.

Chlebuś jest moim pierwszym samodzielnie wykonanym, ale smakował zarówno mi jak i Mężowi, dlatego z pewnością zagości jeszcze nie raz na moim stole.

  • 6 godz.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki żytniej
    3 szklanki mąki pszennej
    4 dkg drożdży
    ok 450 ml ciepłej przegotowanej wody
    1 płaska łyżeczka soli
    1/3 szklanki oleju słonecznikowego
    ok 5 łyżek ziaren słonecznika
    ok 3 łyżki ziaren dyni

Wystaw ocenę:

5 (146 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Chleb żytni

Chlebuś z żytniej mąki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Odstawiamy do wyrośnięcia 1. Drożdże rozpuścić w letniej wodzie. Mąki wsypać do dużej miski, dodać sól, olej i 3 łyżki słonecznika. Powoli wlewać rozmieszane drożdże i mieszać aż do całkowitego połączenia składników (ok 10-15 minut). Wyrobione ciasto zostawiamy na ok 4 godziny pod przykryciem w ciepłym miejscu.
  • Pieczemy 2. Po tym czasie ciasto raz jeszcze wyrabiamy i przekładamy do foremek dobrze wysmarowanych oliwą (u mnie były to dwie keksówki 20x10cm, stąd chlebuś jest niższy). Smarujemy wierzch ciepłą wodą i posypujemy resztą ziaren. Odstawiamy raz jeszcze do wyrośnięcia pod ściereczką na ok 1 godz. Piekarnik nagrzewamy do 210 st (grzałka górna i dolna). Do nagrzanego wkładamy chlebuś na ok 20 min., po tym czasie zmniejszamy temp na 190st i dopiekamy jeszcze ok 40 min. Upieczony chlebuś pozostawiamy chwilkę w foremkach, by odpoczął, a po wyciągnięciu z nich opieramy na stojąco na ściereczce, tak by spód mógł swobodnie "oddychać".
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować