Już kiedyś ten przepis podawałam tutaj. Jednak wtedy były to oponki z mąki pszennej. Dzisiaj podaję opcję dla tych, którzy na pszenicę są uczuleni. Do tego zamieniłam zwykły cukier na coś zdrowszego.
Składniki:
500g mąki żytniej (ja wymieszałam typ 500 z typem 2000)
1 łyżeczka sody
150g ksylitolu
600g zmielonego twarogu
150g oleju rzepakowego
15 łyżek mleka
2 jajka
dodatkowo:
cukier puder - do posypania
olej rzepakowy - do smażenia
Oponki z mąki żytniej. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnku rozgrzewamy olej.
Wszystkie składniki na ciasto przekładamy do miski, zagniatamy na dość spójne, ale niezbyt zbite ciasto.
Ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości 1cm na blacie podsypanym mąką. Szklanką wycinamy okręgi. W środku każdego okręgu wycinamy mniejsze, kieliszkiem.
Ciasto pozostałe po wycięciu znowu rozwałkowujemy i znowu wycinamy oponki. Robimy tak, aż zużyjemy całe ciasto.
Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor z każdej strony.
Ciastka odsączamy na ręczniku papierowym, a po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze