Oponki z mąki żytniej.

4.48 (197 ocen)

Już kiedyś ten przepis podawałam tutaj. Jednak wtedy były to oponki z mąki pszennej. Dzisiaj podaję opcję dla tych, którzy na pszenicę są uczuleni. Do tego zamieniłam zwykły cukier na coś zdrowszego.

Składniki:

  • 500g mąki żytniej (ja wymieszałam typ 500 z typem 2000)
    1 łyżeczka sody
    150g ksylitolu
    600g zmielonego twarogu
    150g oleju rzepakowego
    15 łyżek mleka
    2 jajka

    dodatkowo:
    cukier puder - do posypania
    olej rzepakowy - do smażenia
Wystaw ocenę:

4.48 (197 ocen)

Zobacz również:

Desery Oponki

Oponki z mąki żytniej. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku rozgrzewamy olej.
    Wszystkie składniki na ciasto przekładamy do miski, zagniatamy na dość spójne, ale niezbyt zbite ciasto.
    Ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości 1cm na blacie podsypanym mąką. Szklanką wycinamy okręgi. W środku każdego okręgu wycinamy mniejsze, kieliszkiem.
    Ciasto pozostałe po wycięciu znowu rozwałkowujemy i znowu wycinamy oponki. Robimy tak, aż zużyjemy całe ciasto.
    Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor z każdej strony.
    Ciastka odsączamy na ręczniku papierowym, a po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować