Już kiedyś ten przepis podawałam tutaj. Jednak wtedy były to oponki z mąki pszennej. Dzisiaj podaję opcję dla tych, którzy na pszenicę są uczuleni. Do tego zamieniłam zwykły cukier na coś zdrowszego.
PrzyslijPrzepis.plhttp://www.przyslijprzepis.pl/images/logo.png19874Oponki z mąki żytniej.https://www.przyslijprzepis.pl/media/cache/default_view/uploads/media/recipe/0003/04/4e3ffb294f01a525230b60ab155bb10b4038c1d2.jpeg25001875http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/oponki-z-maki-zytniej
500g mąki żytniej (ja wymieszałam typ 500 z typem 2000)
1 łyżeczka sody
150g ksylitolu
600g zmielonego twarogu
150g oleju rzepakowego
15 łyżek mleka
2 jajka
dodatkowo:
cukier puder - do posypania
olej rzepakowy - do smażenia
Sposób przygotowania przepisu:
Oponki z mąki żytniej.
1.
W garnku rozgrzewamy olej.
Wszystkie składniki na ciasto przekładamy do miski, zagniatamy na dość spójne, ale niezbyt zbite ciasto.
Ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości 1cm na blacie podsypanym mąką. Szklanką wycinamy okręgi. W środku każdego okręgu wycinamy mniejsze, kieliszkiem.
Ciasto pozostałe po wycięciu znowu rozwałkowujemy i znowu wycinamy oponki. Robimy tak, aż zużyjemy całe ciasto.
Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor z każdej strony.
Ciastka odsączamy na ręczniku papierowym, a po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze