paluszki z mąki żytniej

0 (0 ocen)

  • 60 min

świetny dodatek do zupy

  • 60 min

Składniki:

  • mąka żytnia 2 szklanki
    sól 1 łyżeczka
    mak do posypania
    jajko 1 sztuka
    drożdże 1/3 kostki
    woda 1 (ciepła)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Dodatki

Paluszki z mąki żytniej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. w misce rozkruszam drożdże dodaję mąkę ,sól, jajko ,i wyrabiam ciasto dodają ciepłą wodę ,tyle aby ciasto było nie za rzadkie( ma być miękkie i elastyczne) ,wyrabiam około 10 minut.po tym czasie odstawiam (1,5 godz)
    ciasto dzielę na części i robię wałeczki.które posypuję makiem.
    piekę na złoty kolor w temp.180 stopni.(10 minut)

Porady

zamiast maku do posypania możesz użyć np. ziarna sezamu,siemię lniane

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Mak Sezam

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować