Chleb marchewkowy

5 (154 ocen)

  • 2 min

Ciasto marchewkowe już nikogo nie zaskakuje, ale chleb? Dzięki temu dodatkowi ma piękny kolor i lekko słodkawy posmak.

  • 2 min

Składniki:

  • 120 ml ciepłej wody
    3 łyżki oliwy
    1 jajko
    3 marchewki
    1 łyżka cukru
    1 łyżeczka soli
    3 szkl. mąki pszennej
    1 op. suchych drożdży
Wystaw ocenę:

5 (154 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Ciasta

Chleb marchewkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchew obieramy i ścieramy na tarce na małych oczkach.
  • 2. Do szklanki z ciepłą wodą dodajemy cukier oraz suche drożdże - odstawiamy na około 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
  • 3. Do miski wrzucamy startą marchew, jajko, drożdże, oliwę. Dodajemy mąkę oraz sól. Zarabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia na 35-40 minut.
  • 4. Po tym czasie jeszcze raz wyrabiamy ciasto - tym razem na gładką masę. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia - do czasu, aż podwoi swą objętość.
    Z ciasta formujemy pożądany kształt i pozwalamy mu jeszcze kilka minut odpocząć.
  • 5. Pieczemy ok. 40 minut w 180 stopniach.

Porady

Zamiast suchych drożdży można użyć świeżych.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować