zapraszam na pyszne sycące i rozgrzewające danie typu chili con carne przygotowane na polski sposób:),można go podać do pieczywa, makaronu czy ryżu, polecam:)
Składniki:
1/2 opakowania mrożonej zupy prezydenckiej
300 g schabu bez kości
1/2 papryki czerwonej
3 łyżki fasoli czerwonej z puszki
3 łyżki kukurydzy konserwowej
1 cebula
1 łyżka mąki
2 łyżki koncentratu
1 łyżeczka cukru
1 łyżka margaryny
świeżo mielona gałka muszkatołowa
chili mielone w płatach
sól,pieprz do smaku
Chili con carne po polsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyć i osuszyć. Zmielić w maszynce do mięsa o średniej wielkości oczkach. Cebulkę pokroić w małą kostkę. Zeszklić ją na rozgrzanej margarynie. Dodać mięso i smażyć aż się zetnie.
2.Następnie dodać pokrojoną paprykę i smażyć dalej około 2-3 minut. Dodać zupę prezydencką i smażyć aż warzywa zmiękną.
3.Kukurydzę i fasolę odsączyć, i przepłukać pod bieżącą wodą i odcedzić. Dodać do garnka i smażyć około 5 minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz świeżo zmielonymi płatkami chili. Dodać gałkę i wymieszać. Dodać mąkę i dobrze wymieszać. Wlać około szklanki wody. Dodać koncentrat wymieszać i zagotować. Gotować około 5 minut, dodać cukier i po minucie zdjąć z ognia. Smacznego!
Komentarze