Chałwowiec / ciasto chałwowe

4.39 (220 ocen)

Wielbiciele chałwy będą zachwyceni. Ciasto jest smaczne i bardzo słodkie.

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jajek L
    1/2 szklanki cukru
    2/3 szklanki mąki pszennej typ 450
    1/3 szklanki kakao
    szczypta soli

    Krem:
    400g chałwy waniliowej
    2 budynie waniliowe
    3 szklanki mleka
    250g margaryny
Wystaw ocenę:

4.39 (220 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Chałwowiec / ciasto chałwowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę i kakao mieszamy ze sobą. Białka i żółtka oddzielamy od siebie. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy powoli cukier, następnie żółtka. Zmniejszamy maksymalnie obroty miksera, dodajemy mąkę, mieszamy tylko do połączenia składników. Ciasto przekładamy na blaszkę 20x30cm (ze spodem wyłożonym papierem do pieczenia). Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 40 minut.
  • 2. Budynie gotujemy na mleku. Dobrze studzimy. Margarynę w temperaturze pokojowej ucieramy, dodajemy na przemian budyń i 300g pokruszonej chałwy.
  • 3. Wystudzony biszkopt przekrawamy na 3 części. Przekładamy przygotowanym kremem, smarujemy nim również wierzch. Posypujemy pokruszoną chałwą. Chłodzimy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chałwa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować