Ciasto Chałwowiec

4.99 (201 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Ciasto szybkie, łatwe i niezwykle smaczne.

Składniki:

  • Ciasto:
    ● 6 jajek
    ● sól
    ● 1 szkl. cukru
    ● cukier waniliowy
    ● łyżka mąki
    ● łyżeczka proszku do pieczenia
    ● 3 op. budyniu czekoladowego bez cukru
    Masa: 3 szkl. mleka
    ● 40 dag chałwy waniliowej
    ● 2 op. budyniu waniliowego bez cukru
    ● 20 dag masła
    Oraz: starta gorzka czekolada
Wystaw ocenę:

4.99 (201 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto chałwowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Dodajemy cukry, a następnie po żółtku. Wsypujemy mąkę przesianą z budyniami czekoladowymi i proszkiem. Delikatnie mieszamy. Przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blachy 24x36 cm. Pieczemy 20 minut w temp. 180 °C. Studzimy, przekrawamy na 2 blaty.
  • 2. Masa: 2 szkl. mleka zagotowujemy. W reszcie mleka rozpuszczamy budynie waniliowe. Wlewamy do wrzącego mleka. Mieszając, gotujemy gęsty budyń. Studzimy. Masło ucieramy na puch i stopniowo dodajemy budyń oraz pokruszoną chałwę. Miksujemy.
  • 3. Na blat ciasta wykładamy 2/3 kremu, przykrywamy 2. blatem. Wierzch smarujemy resztą kremu i posypujemy czekoladą. Schładzamy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chałwa

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_12-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować