CEBULARZ LUBELSKI

4.5 (200 ocen)

  • 2 godz.

Ten placek z cebulą nie ma sobie równych i cała Lubelszczyzna jest z niego tak dumna,jak górale z oscypka.Cebularz w dniu 30 kwietnia 2007 roku został wpisany na listę produktów tradycyjnych.Piękny złocisty kolor, chrupiąca skórka oraz niepowtarzalny zapach sprawiają, że są przepyszne.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki na ciasto:

    50 g drożdży
    łyżka cukru
    500 g mąki pszennej
    1 szklanka ciepłego mleka
    łyżeczka soli
    3-5 łyżek oleju
    1 jajko ( ja nie dodałam)
    1 jajko ( lub samo żółtko do posmarowania cebularzy)

    Składniki na farsz:

    2-3 duże cebule ( można więcej jak lubicie gdy jest jej dużo)
    50 g masła
    2-3 łyżki oleju
    3 łyżki maku
    gruboziarnista sól
    świeży mielony czarny pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Cebularz lubelski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • drożdże 1. Zacznijmy od ciasta.
    Drożdże rozkruszyłam w ciepłym mleku z dodatkiem cukru.
    Wsypałam dwie łyżki mąki, wymieszałam i odstawiłam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
  • ciasto drożdżowe 2. Do miski wsypałam mąkę,cukier,sól.
    Wlałam wyrośnięty rozczyn i olej.
    Wyrabiałam ciasto przez około 10 minut.
    Przykryłam je ściereczką i ostawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - na godzinę.
  • smażona cebula 3. Gdy ciasto rosło, zabrałam się za przygotowywanie farszu.
    Pokroiłam cebulę w niezbyt drobną kostkę.
    Na patelni rozpuściłam masło z olejem.
    Podsmażyłam cebulę.
    Przyprawiłam ją solą i pieprzem.

  • mak 4. Pod koniec smażenia dodałam mak.
  • cebularz ciasto 5. Ciasto podzieliłam na równe części.
    Każdą z nich rozwałkowałam na około 15-20 cm placki o grubości około 1,5 cm.
  • cebularz jajko 6. Następnie posmarowałam ciasto roztrzepanym jajkiem.
    Wystarczy, że posmarowane zostaną same brzegi.
  • farsz cebularz 7. Nałożyłam farsz na placki.
    Palcami nagniotłam w paru miejscach ciasto,
    aby za bardzo nie wyrosło podczas pieczenia.
  • cebularz lubelski 8. Wstawiłam cebularze do rozgrzanego do 220 stopni piekarnika.
    Piekłam około 15 minut do uzyskania złotego koloru.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować