Cappuccino

4.5 (155 ocen)

  • 2 godz.

Często piekę ciasta i sprawia mi to dużo przyjemności. A oto jedno z moich ulubionych...

  • 2 godz.

Składniki:

  • - 1 margaryna (Maryna)
    - 1 białko jaja
    - 6 żółtek
    - 1 szkl. cukru
    - 3 łyżki żelatyny
    - 3 serki homogenizowane (duże-200g)
    - 2 szkl. mleka w proszku (pełne mleko – nie odtłuszczone)
    - 1-2 szkl. kawy rozpuszczalnej (z 3 łyżeczek kawy, można troszkę posłodzić)
    - 2 paczki małych biszkoptów (ok. 200 g paczka) lub 1 większa
    - 2 1/2 szkl. śmietany kremówki 36% + 1/3 szkl. cukru + 2 lekko czubate łyżeczki żelatyny
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Cappuccino

Cappuccino - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W ½ szkl. gorącej wody rozpuścić żelatynę i pozostawić do wystygnięcia.
    6 żółtek i 1 szkl. cukru ubić mikserem na puszystą masę.
    Margarynę miksować przez 10 minut aż będzie puszysta. Ciągle miksując dodawać po łyżce masę z żółtek. Następnie dodać serki homogenizowane – wymieszać i dosypać mleko w proszku. Dokładnie wszystko zmiksować. Ubić sztywną pianę z 1 białka i delikatnie (najlepiej łyżką – nie mikserem) połączyć pianę z masą.
    Jeśli żelatyna przestygła (ale nie może być zimna) wlać ja do masy i dokładnie wymieszać.
    Przygotować masę śmietanową, która posłuży do dekoracji ciasta. W tym celu ubić śmietanę z cukrem na sztywno, a następnie dodać lekko przestudzoną żelatynę rozpuszczoną w 1/3 szkl. gorącej wody.
    Biszkopty mocno namoczyć w kawie i układać warstwami: biszkopty, masa, biszkopty, masa, bita śmietana. Na wierzchu posypujemy kakao. Wstawiamy do lodówki na minimum 1,5 godz.

Porady

Ciasto jest najlepsze po schłodzeniu, następnego dnia. Smacznego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować