1.W ½ szkl. gorącej wody rozpuścić żelatynę i pozostawić do wystygnięcia.
6 żółtek i 1 szkl. cukru ubić mikserem na puszystą masę.
Margarynę miksować przez 10 minut aż będzie puszysta. Ciągle miksując dodawać po łyżce masę z żółtek. Następnie dodać serki homogenizowane – wymieszać i dosypać mleko w proszku. Dokładnie wszystko zmiksować. Ubić sztywną pianę z 1 białka i delikatnie (najlepiej łyżką – nie mikserem) połączyć pianę z masą.
Jeśli żelatyna przestygła (ale nie może być zimna) wlać ja do masy i dokładnie wymieszać.
Przygotować masę śmietanową, która posłuży do dekoracji ciasta. W tym celu ubić śmietanę z cukrem na sztywno, a następnie dodać lekko przestudzoną żelatynę rozpuszczoną w 1/3 szkl. gorącej wody.
Biszkopty mocno namoczyć w kawie i układać warstwami: biszkopty, masa, biszkopty, masa, bita śmietana. Na wierzchu posypujemy kakao. Wstawiamy do lodówki na minimum 1,5 godz.
Porady
Ciasto jest najlepsze po schłodzeniu, następnego dnia. Smacznego.
Komentarze