To Calzone nie dość, że jest pyszne to jeszcze bardzo zdrowe, bo wykonane z mąki pełnoziarnistej. Do zrobienia wykorzystałam przepis na ciasto na pizzę pełnoziarnistą.
Dla 4 osób
Średni
Składniki:
- pomidory pokrojone w kostkę (pomidory należy sparzyć i obrać ze skórki): 2 sztuki
- oliwki zielone i czarne: 4 łyżeczki
- mozarella: 1 sztuka
- kukurydza w puszce: 1 sztuka
- mąka pszenna razowa: 150 gramów
- mąka pszenna: 150 gramów
- drożdże instant: 1 łyżeczka
- sól: 0.5 łyżeczki
- ciepła woda (lub woda wymieszana z mlekiem, lub samo mleko): 0.5 szklanki
- oliwa z oliwek: 1 łyżka
- Jajko: 1 sztuka
1.Mąkę, sól i drożdże wymieszać w misce. Wlać ciepłą wodę (lub wodę wymieszaną z mlekiem)i roztrzepane jajko z oliwą i wyrabiać ciasto kilka minut, aż będzie gładkie. Płyn dodajemy stopniowo i ewentualnie zwiększamy jego ilość. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 20 minut. Kiedy ciasto wyrośnie formujemy je w kształcie cienkiego placka i wykrawamy 3, 4 koła. Układamy na nich surowe warzywa. Na końcu posypujemy utartym serem. Brzegi kół smarujemy odrobiną wody, a następnie sklejamy w kształt dużego pieroga. Górę każdego calzone możemy naciąć 3 razy. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub na kamień do pieczenia pizzy. Pieczemy na złoty kolor w piekarniku rozgrzanym do 220 °C przez około 35 - 40 minut.
Komentarze