• Dla 4 osób
  • Średni

To Calzone nie dość, że jest pyszne to jeszcze bardzo zdrowe, bo wykonane z mąki pełnoziarnistej. Do zrobienia wykorzystałam przepis na ciasto na pizzę pełnoziarnistą.

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - pomidory pokrojone w kostkę (pomidory należy sparzyć i obrać ze skórki): 2 sztuki
    - oliwki zielone i czarne: 4 łyżeczki
    - mozarella: 1 sztuka
    - kukurydza w puszce: 1 sztuka
    - mąka pszenna razowa: 150 gramów
    - mąka pszenna: 150 gramów
    - drożdże instant: 1 łyżeczka
    - sól: 0.5 łyżeczki
    - ciepła woda (lub woda wymieszana z mlekiem, lub samo mleko): 0.5 szklanki
    - oliwa z oliwek: 1 łyżka
    - Jajko: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pizza

Calzone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Calzone 1. Mąkę, sól i drożdże wymieszać w misce. Wlać ciepłą wodę (lub wodę wymieszaną z mlekiem)i roztrzepane jajko z oliwą i wyrabiać ciasto kilka minut, aż będzie gładkie. Płyn dodajemy stopniowo i ewentualnie zwiększamy jego ilość. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 20 minut. Kiedy ciasto wyrośnie formujemy je w kształcie cienkiego placka i wykrawamy 3, 4 koła. Układamy na nich surowe warzywa. Na końcu posypujemy utartym serem. Brzegi kół smarujemy odrobiną wody, a następnie sklejamy w kształt dużego pieroga. Górę każdego calzone możemy naciąć 3 razy. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub na kamień do pieczenia pizzy. Pieczemy na złoty kolor w piekarniku rozgrzanym do 220 °C przez około 35 - 40 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka pełnoziarnista Mąka pszenna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować