Calzone są to pierogi w większych rozmiarach niż noalnr pierogi wykonane z ciasta drożdżowego z ulubionymi dodatkami w środku!!
50 min
Dla 4 osób
Średni
Składniki:
Ciasto:
*450g mąki pszennej
*1 łyżeczka soli
*2 łyżeczki drożdży suchych lub 16g świeżych
*2 łyżeczki oliwy z oliwek
* 250ml letniego mleka
Farsz: można dodać co tylko się chce, ma ochote czy też to co posiadamy w lodówce!!
Calzone (ciasto) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę wymieszać z drożdżami jeśli używamy świeżych wcześniej należy przygotować rozczyn ( w letnim mleku rozpuścić drożdże). Dodać sól i wyrobić pod koniec dodając oliwę!! Ciasto dzielimy na 4 kawałki nalezy je rozwałkować nałożyć na nie farsz i uformować pieroga a na koniec posmarować jajkiem! Piec ok 25 min w 200°C
Komentarze