Bytomskie kamyki

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Przepis z kuchni śląskiej

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka: 4 szklanki
    - miód: 1 szklanka
    - cukier: 0.75 szklanki
    - mleko: 2 łyżki
    - soda oczyszczona: 2 łyżki
    - mielony: cynamon, anyż, imbir, goździki, gałka muszkatołowa): 2 łyżeczki
    - powidła w słoiku np. śliwkowe: 1 opakowanie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Bytomskie kamyki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miód, cukier, mleko i masło roztopić w garnku na małym ogniu (nie gotując). W misce wymieszać: mąkę pszenną, sodę lub proszek do pieczenia oraz przyprawy korzenne. Do mąki wlać ostudzony miód, dodać 2 łyżki wody i zagnieść ciasto. Dobrze wyrobić ciasto na stolnicy. Połowę ciasta cienko rozwałkować, ułożyć na natłuszczonej blasze, posmarować powidłami, przykryć drugą połową rozwałkowanego ciasta i lekko przygnieść. Posmarować z wierzchu mlekiem, udekorować migdałami obranymi ze skórki. Ciasto upiec w średnio gorącym piekarniku i po wyjęciu, jeszcze gorące, pokroić na niewielkie kwadraty.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować