Bułki z przedziałkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże zasypać cukrem, dodać 50ml mleka i 2 łyżki mąki. Dokładnie wymieszać i odstawić na chwilę.
2.W misce wymieszać mąkę z solą, dodać jajko i masło, wlać drożdże. Powoli wlewając resztę mleka miksować, aż ciasto będzie gładkie i sprężyste (możemy nie wykorzystać całego mleka).
3.Przykryć miskę folią i odstawić na 1 godzinę.
Z wyrośniętego ciasta uformować 12-14 kulek, każda po ok. 60g. Obtoczyć w mące i ułożyć na przygotowanej blasze złączeniami do dołu.
Odstawić na ok. 40 minut do wyrośnięcia.
4.Tępą stroną noża oprószoną mąką zrobić przedziałki prawie do samego dołu bułeczek.
5.Piec w temperaturze 200 stopni ok. 15 minut, aż do zrumienienia.
Studzić na kratce. .
Komentarze