Bułki z jabłkami

4.96 (197 ocen)

Domowe bułeczki pachnące jabłkami i cynamonem –czego chcieć więcej?:) Dodatkowo kruszonka dodaje im smaku i urody. Polecam!Bułeczki możemy oczywiście nadziewać dowolnymi owocami!!!

Składniki:

  • Składniki na około 18 bułek:
    • 60 dag mąki,
    • 5 dag drożdży,
    • 1 szklanka mleka,
    • 2 jajka,
    • 10 dag margaryny,
    • 0,5 szklanki cukru,
    • Szczypta soli,
    • 1 jajko do smarowania bułek
    Kruszonka:
    • 4 łyżki mąki,
    • 4 łyżki cukru,
    • Około 6 dag margaryny lub masła.
    Nadzienie:
    • Około 7 jabłek,
    • 2 łyżki kaszy manny,
    • Cukier do smaku,
    • Cynamon do smaku
Wystaw ocenę:

4.96 (197 ocen)

Zobacz również:

Bułki Ciasto drożdżowe Desery

Bułki z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto pozostawione do wyrosnięcia 1. Margarynę topimy. Studzimy.
    Połowę mleka podgrzewamy. Dodajemy do niego drożdże, łyżkę cukru oraz mąkę, tyle by uzyskany rozczyn miał konsystencję śmietany. Gotowy pozostawimy do podrośnięcia.
  • nakładanie nadzienia 2. Gdy podrośnie dodajemy do niego pozostałą mąkę, cukier, mleko, sól oraz jajka. Zagniatamy ciasto około 10 minut. Pod koniec wlewamy tłuszcz. Zagniatamy jeszcze 5 minut. Ciasto powinno odchodzić od ręki oraz garnka. Ponownie pozostawiamy go do podrośnięcia (w ciepłe miejsce).
    Między czasie przygotowujemy nadzienie oraz kruszonkę.
    Wyrośnięte ciasto wykładamy na wysypaną mąką stolnicę. Następnie dzielimy je na około 18 części. Wszystko zależy od tego jakiej wielkości chcemy uzyskać drożdżówki. Im więcej części tym mniejsze bułki.
    Każdą część spłaszczmy. Na środek nakładamy nadzienie, zawijamy brzegi ku górze i zlepiamy je w jednym punkcie formując bułeczki.
  • przed pieczeniem 3. Gotowe układamy na blaszkę (miejscem lepienia ku dołowi). W dalszej kolejności smarujemy je roztrzepanym jajkiem, posypujemy kruszonką i pieczemy około 15-20 minut w 180˚C.
  • przygotowanie kruszonki 4. KRUSZONKA:
    Składniki kruszonki przekładamy do miski i w rękach łączymy je, jednocześnie rozkruszają.

  • przygotowanie nadzienia 5. NADZIENIE:
    Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Następnie dodajemy do nich kaszę, cynamon i cukier. Zagniatamy jabłkową masę w rękach. Powinna dać się formować w kulkę. Na każdą bułeczkę przypada około 1 łyżki nadzienia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować