Paryskie bułki z jabłkami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Drożdżowe bułeczki z pysznym, gęstym nadzieniem jabłkowo- jajecznym, konsystencją przypominającym budyń. Poza tym, że są bardzo smaczne, mają ładna formę, dość łatwą do wykonania. Warte są polecenia skoro moja córcia wczoraj prosiła żeby upiec je ponownie :)

  • 30 min

Składniki:

  • Nadzienie jabłkowe:
    150 g obranych już jabłek
    50 ml wody
    50 ml śmietanki kremówki 30% lub mleka zagęszczonego
    2 czubate łyżki cukru
    1 duże jajko
    1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
    25 g masła
    1/4 łyżeczki cynamonu

    Ciasto:
    320 g mąki
    20 g świeżych drożdży
    120 ml mleka
    50 g cukru
    25 g masła
    1 małe jajko
    szczypta soli

    Glazura:
    2 łyżki wody
    1 czubata łyżka cukru pudru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Drożdżówka Desery Jajko

Paryskie bułki z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Nadzienie jabłkowe:
    Jabłka pokroić w grubą kostkę (1-2 cm), zalać wodą, dusić ok. 10 minut pod przykryciem. Dodać cukier, wymieszać. W misce zmiksować jajko, mąkę ziemniaczaną i śmietankę. Masę jajeczną wlać do zestawionych z palnika, gorących jabłek, wymieszać, ponownie wstawić na palnik, zagotować cały czas mieszając. Zestawić z palnika. Dodać masło, wymieszać. Ostudzić. Podzielić na 6 części.
  • Paryskie bułki z jabłkami 2. Ciasto:
    Do miski pokruszyć drożdże, wlać ciepłe (nie gorące) mleko, wymieszać do rozpuszczenia. Dodać cukier, sól, jajko, rozpuszczone, letnie masło i mąkę. Wyrobić na jednolite, gładkie ciasto. Wyłożyć na podsypaną mąką deskę, podzielić na 6 równych części. Każdą część rozwałkować na prostokąt (może być owal) o wymiarach ok. 21x 14 cm. Wyłożyć ok. 3 cm od brzegu uformowaną w wałek masę jabłkową. Z drugiej strony drożdżowego prostokąta pokroić ciasto na 6 długich pasków prawie do samego nadzienia (ok.2 cm przed nadzieniem). Zaczynając od strony nadzienia, zwinąć ciasto w rulon. Układać na blasze zwinięciem do dołu. Zostawić na ok. 15 minut do lekkiego wyrośnięcia. Po tym czasie bułki posmarować glazurą. Piec ok. 12-14 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
  • 3. Glazura:
    W wodzie rozpuścić cukier, smarować pędzelkiem powstałym syropem zawinięte bułeczki bezpośrednio przed pieczeniem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować