Bułeczki z sezamem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Smaczne bułki posypane sezamem. Idealne na śniadanie

  • 2 godz.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
    30 g świeżych drożdży
    250 ml mleka
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżeczka soli
    1 żółtko
    sezam do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Bułeczki z sezamem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zawijanie bułek 1. Drożdże pokruszyć do garnuszka, dodać 1 łyżeczkę cukru, 3 łyżki ciepłego mleka (nie gorące).
    Rozetrzeć na gładko. Posypać jedną łyżeczką mąki przykryć lnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
    Mąkę przesiać na stolnicę dodać ciepłe mleko, wyrośnięte drożdże,sól i wszystko zagnieść na jednolite ciasto.
    Ciasto należy długo wyrabiać, aby dobrze napowietrzyć.
    Zrobić z ciasta kulkę włożyć do miski przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
    Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
    Wyrośnięte ciasto podzielić na 11-12 części.
    Z każdej części uformować wałek o grubości 1 cm i długości około 20 cm
    Zwijać z wałeczka S.
    Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
    Nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
    Po wyrośnięciu posmarować każdą bułkę żółtkiem i posypać sezamem.
    Piec w 200 stopniach C około 20 minut.
    Studzić na kratce.

Porady

Posypać bułeczki można makiem lub czarnuszką

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Drożdże

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować