Bułeczki z sezamem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże pokruszyć do garnuszka, dodać 1 łyżeczkę cukru, 3 łyżki ciepłego mleka (nie gorące).
Rozetrzeć na gładko. Posypać jedną łyżeczką mąki przykryć lnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać na stolnicę dodać ciepłe mleko, wyrośnięte drożdże,sól i wszystko zagnieść na jednolite ciasto.
Ciasto należy długo wyrabiać, aby dobrze napowietrzyć.
Zrobić z ciasta kulkę włożyć do miski przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 11-12 części.
Z każdej części uformować wałek o grubości 1 cm i długości około 20 cm
Zwijać z wałeczka S.
Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu posmarować każdą bułkę żółtkiem i posypać sezamem.
Piec w 200 stopniach C około 20 minut.
Studzić na kratce.
Komentarze