400 g mąki pszennej chlebowej
20 g drobnego cukru
pół łyżeczki soli
1 łyżeczka drożdży suchych (4 g) lub 8 g drożdży świeżych
260 g mleka
30 g masła, roztopionego
Bułeczki z czosnkiem i pietruszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki na ciasto umieścić w mikserze i zmiksować, można również wyrobić ręcznie (z drożdży świeżych najpierw zrobić rozczyn). Ciasto powinno być gładkie i bardzo dobrze wyrobione. Umieścić w misce, przykryć lnianym ręczniczkiem i pozostawić do podwojenia objętości (1,5 h lub dłużej, w zależności od temperatury otoczenia).
Po tym czasie ciasto podzielić na 12 równych części. Uformować z nich kulki, następnie każdą spłaszczyć i ulepić w podłużną bułeczkę (tak, jak lepicie pierożki), układając złączeniem do blachy. Przykryć, pozostawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
2.Nadzienie:
60 g miękkiego masła
8 ząbków czosnku drobniutko posiekane
2 łyżeczki suszonej pietruszki (świeża również może być)
3.Wszystkie składniki rozetrzeć tyłem łyżki lub zmiksować. Wyrośnięte bułeczki posmarować jajkiem. Ostrym nożem naciąć do połowy, wycisnać w to miejsce nadzienie.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut. Podawać ciepłe.
Porady
Użyłam zdecydowanie mniej cukru,dosłownie łyżeczkę do rozczynu ale za to dodałam więcej soli tak na wyczucie
Komentarze