Bułeczki z czosnkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę, drożdże, cukier oraz
1/2 łyżeczki soli miksujemy
z mlekiem (łyżkę odlewamy)
i 1/3 roztopionego masła.
Ciasto powinno być gładkie,
bez grudek. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na
1,5 godziny w ciepłe miejsce
do wyrośnięcia. Ciasto powinno
podwoić objętość.
2.Ciasto dzielimy na 14 części.
Formujemy kulki, każdą
spłaszczamy, zlepiamy jak pierogi i znów spłaszczamy,
nadając kształt bułeczki.
Układamy złączeniem na natłuszczonej
blasze. Przykrywamy,
odstawiamy na ok.
30 minut do wyrośnięcia.
3.Farsz: czosnek przeciskamy
przez praskę. Mieszamy
z resztą masła i natką. Solimy.
4.Jajko rozkłócamy z łyżką
mleka. Smarujemy bułeczki.
Nożem nacinamy głęboką
kieszonkę. W nacięcia wkładamy
nadzienie. Pieczemy
ok. 15 minut w 180 °C.
Komentarze