Bułeczki z czosnkiem

4.5 (164 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Są puchate, mięciutkie i delikatnie chrupiące. Pyszne na ciepło.

Składniki:

  • ● 40 dag mąki
    ● 2 dag drobnego cukru
    ● 4 g suchych drożdży lub 8 g świeżych
    ● 250 ml mleka
    ● 9 dag masła
    ● jajko
    ● 8 ząbków czosnku
    ● 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki (może być suszona)
    ● sól
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Bułeczki z czosnkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, drożdże, cukier oraz
    1/2 łyżeczki soli miksujemy
    z mlekiem (łyżkę odlewamy)
    i 1/3 roztopionego masła.
    Ciasto powinno być gładkie,
    bez grudek. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na
    1,5 godziny w ciepłe miejsce
    do wyrośnięcia. Ciasto powinno
    podwoić objętość.
  • 2. Ciasto dzielimy na 14 części.
    Formujemy kulki, każdą
    spłaszczamy, zlepiamy jak pierogi i znów spłaszczamy,
    nadając kształt bułeczki.
    Układamy złączeniem na natłuszczonej
    blasze. Przykrywamy,
    odstawiamy na ok.
    30 minut do wyrośnięcia.
  • 3. Farsz: czosnek przeciskamy
    przez praskę. Mieszamy
    z resztą masła i natką. Solimy.
  • 4. Jajko rozkłócamy z łyżką
    mleka. Smarujemy bułeczki.
    Nożem nacinamy głęboką
    kieszonkę. W nacięcia wkładamy
    nadzienie. Pieczemy
    ok. 15 minut w 180 °C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_06-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować